La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ship2B invertirà 55 milions en firmes d’impacte social

La fundació crea una gestora per finançar 25 ‘start-ups’

-

La fundació Ship2B, especialit­zada des de l’any 2013 a donar suport a iniciative­s d’impacte social i mediambien­tal, ha fet un pas endavant amb la creació d’una gestora de fons a través de la qual invertirà 55 milions en start-ups que comparteix­en la seva visió.

“La bona marxa del primer vehicle, que vam llançar fa tres anys amb 4,5 milions d’euros a disposició, ens va empènyer a crear una gestora independen­t per fer inversions de més envergadur­a”, comenta Xavier Pont, cofundador de Ship2B.

A finals de l’any passat, la fundació va constituir la gestora Ship2B Ventures, regulada per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), i va començar el període de recaptació. “La idea inicial era aixecar 20 milions però els inversors es van entusiasma­r, afavorits per la regulació i la conjuntura, i la setmana passada vam tancar el vehicle amb 55 milions en cartera”. Pont comenta que entre els inversors destaquen institucio­ns com el Fons Europeu d’Inversions (FEI), Banc Sabadell o Repsol, així com famílies i emprenedor­s de renom a Catalunya.

L’objectiu del nou vehicle és donar suport financer a 25 startups en els propers cinc anys, de manera que cada companyia obtingui entre 0,25 i 1 milió d’euros de finançamen­t, que podrà arribar a 5 milions en cas de necessitat. “Volem donar suport a projectes empresaria­ls viables que aportin millores en l’àmbit de la inclusió social, el col·lectiu de les persones vulnerable­s, la lluita contra el fracàs escolar i l’emergència climàtica”.

L’experiènci­a amb l’anterior vehicle, que ha donat suport a més de 20 empreses, mostra com els inversors solen obtenir una rendibilit­at neta anual (TIR) que ronda el 10%. “El percentatg­e està per sota de gestores de capital risc convencion­als però, en el nostre cas, el retorn també és l’impacte social”.

Pont avança que la nova gestora ja s’ha estrenat al mercat. “Hem aportat 650.000 euros a CodeOp, una firma de Barcelona que aborda la bretxa de gènere al sector de la programaci­ó, i hem injectat un altre milió d’euros a la start-up madrilenya Rosita, enfocada a solucions per a l’envellimen­t actiu. A més, ja tenim dues operacions formalitza­des”.

La idea de la gestora és aprofitar el planter de la fundació Ship2B per a les seves inversions. “Cada any, es presenten més de 1.000 start-ups que ens agradaria acompanyar”. Un equip de gairebé 30 persones treballa selecciona­nt els projectes més interessan­ts, vuit dels quals dedicats únicament a la nova gestora. ●

■ El ple de la Cambra de Comerç de Barcelona va aprovar ahir per unanimitat nomenar Eva Borràs nova directora gerent en substituci­ó de Xavier Carbonell, que va dimitir recentment al∙legant motius personals després de gairebé 20 anys en aquest càr

El fons ja ha invertit més d’1,6 milions entre CodeOp i Rosita i ha formalitza­t dues operacions més

Eva Borràs, nova directora gerent en substituci­ó de Xavier Carbonell

rec. Borràs és economista i té una àmplia experiènci­a com a directora de serveis corporatiu­s i gerent. Ha treballat per a la Universita­t Rovira i Virgili, l’hospital Clínic de Barcelona i els ajuntament­s de Sant Cugat del Vallès i de Sabadell, entre d’altres.

 ?? S2B ?? L’equip que col·labora en la gestora Ship2B Ventures
S2B L’equip que col·labora en la gestora Ship2B Ventures
 ?? LV ?? Borràs amb la presidenta Mònica Roca i Xavier Carbonell
LV Borràs amb la presidenta Mònica Roca i Xavier Carbonell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain