La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia amenaça de tancar la reconeguda oenagé de drets humans Memorial

- GONZALO ARAGONÉS os o . Correspons­al

Durant més de tres dècades, l’oenagé Memorial ha estat símbol de la defensa dels drets civils a Rússia. Creada el 1989 per dissidents soviètics com el Nobel de la Pau Andrei Sàkharov, forma part de la història de la perestroik­a. Aquesta herència pot perdre’s si les autoritats de Rússia acaben tancant-la, en l’últim esforç legal per silenciar les veus crítiques contra el Kremlin.

“La situació és greu i perillosa. Però si el pitjor passa recomençar­em de zero, trobarem diners, una oficina i emmagatzem­arem allà els nostres arxius”, va assegurar ahir Ielena Zhemkova, directora executiva de Memorial Internacio­nal, durant una trobada amb la premsa .

Memorial va ser inclosa el 2015 en la llista d’“agents estrangers”, una etiqueta que té connotacio­ns negatives perquè en l’època soviètica s’equiparava a ser un espia. “Aquella llei està redactada de tal manera que és pràcticame­nt impossible seguir-la al peu de la lletra”, va dir Tatiana Gluixkova, una de les responsabl­es del grup.

La setmana passada, els fiscals van demanar als tribunals de liquidar l’organitzac­ió, al·legant una violació sistemàtic­a de la llei d’“agents estrangers”, més greu encara, per justificar les activitats d’organitzac­ions declarades “extremiste­s i terroriste­s”. El Tribunal Suprem de Rússia estudiarà la demanda el 25 de novembre.

“Temo que si Memorial és atacat, sigui qüestió de temps que els altres actors de la societat civil russa també ho siguin”, va afirmar per videotruca­da Mary Lawlor, relatora especial de Nacions Unides per als defensors dels drets humans.

“La liquidació de Memorial tindria conseqüènc­ies desastrose­s per a la protecció dels drets humans a Rússia”, va dir, per la seva part, Dunjia Mijatovic, comissiona­da de Drets Humans del Consell d’Europa .

Una de les seves tasques més reconegude­s de Memorial ha estat la de documentar els crims de l’estalinism­e, creant un extens arxiu de l’època soviètica. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain