La Vanguardia (Català-1ª edició)

Yuri García diu que no és “romàntic” i que “Cuba és una dictadura”

El líder opositor es despatxa contra el castrisme i diu que vol tornar a l’illa

-

L’opositor cubà Yunior García Aguilera es va despatxar ahir contra el règim castrista, després d’abandonar precipitad­ament l’illa amb l’ajut del Govern espanyol. “Si no marxàvem de Cuba, ens decapitave­n”, va dir García durant una multitudin­ària roda de premsa a Madrid, on va aterrar per sorpresa dimecres passat.

García, dramaturg de 39 anys i impulsor de la plataforma opositora Arxipèlag, va demanar eliminar la idea “romàntica” sobre l’illa, assegurant sense pal·liatius que “Cuba és una dictadura”. L’artista va relatar les pressions que tant ell com la seva família van patir des que va convocar la marxa cívica de dilluns passat, prohibida pel Govern de Miguel Díaz-Canel.

El matrimoni entre el Govern i el poble “s’ha convertit en un matrimoni fallit”, va declarar García. “La revolució va devorar els seus fills i els seus nets”, va agregar, en una compareixe­nça on va relatar els abusos per part del Govern castrista i va destacar l’“esclat social” que es va donar a Cuba el passat 11 de juliol amb unes manifestac­ions reprimides pel règim que van evidenciar una oculta contestaci­ó interna.

“Si em condemnave­n, em convertien en un símbol; si em mataven, també; ells volien anul·larme com a persona, i gairebé ho aconseguei­xen, perquè si arribava a dormir dues hores diàries eren moltes”, va asseverar. García va incidir en la idea de què “a tot el que s’atreveixi a estar en contra del govern a Cuba el converteix­en en no persona”.

“L’estratègia del règim era tenir-me incomunica­t a casa i silenciar-me, i l’únic que tinc és la meva veu. No he demanat asil, la meva intenció és tornar a Cuba però no vull fer les coses amb ràbia”, va denunciar. L’opositor va assegurar que mai no callarà, “perquè si em treuen la veu, no soc ningú”.

El dramaturg afirma que no ha demanat asil i el Govern espanyol reconeix haver ajudat l’opositor

García Aguilera va aterrar a Madrid dimecres amb un visat de turista –segons va confirmar l’agència Efe de fonts oficials espanyoles–, en un viatge sorprenent i inesperat que el Govern cubà nega que formi part d’un pacte entre els dos executius.

Hores després de la seva arribada a Espanya, l’artista cubà va escriure un missatge a les seves xarxes socials en el qual, a més de confirmar el seu viatge, agraïa la preocupaci­ó de tots els seus amics i també a “moltes persones” que ho van fer possible, de qui no va voler donar noms “ja que molts són a Cuba i podrien patir represàlie­s”.

Després de la roda de premsa, García es va reunir amb el líder del Partit Popular, Pablo Casado, al seu despatx del carrer Génova. Ahir, el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, va confirmar que el Govern espanyol va facilitar “documental­ment” que el líder opositor arribés a Espanya i que no tingués “dificultat­s”. “Ens preocupa la situació a Cuba i el que volem és ajudar els cubans i el seu benestar, i que es garanteixi­n els drets”, va assegurar Bolaños a Onda Cero.

“Creiem que és també una manera de garantir que aquesta persona no tingui dificultat­s”, va subratllar, a més de reiterar la petició al Govern cubà que torni les acreditaci­ons a la totalitat de l’equip de l’agència Efe a l’illa, retirades parcialmen­t abans de la frustrada protesta de dilluns passat. ●

 ?? Agèncnie V LLcè / gAg ?? Yunior García Aguilera sosté una bandera cubana en la roda de premsa d’ahir a Madrid
Agèncnie V LLcè / gAg Yunior García Aguilera sosté una bandera cubana en la roda de premsa d’ahir a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain