La Vanguardia (Català-1ª edició)

El relleu generacion­al

- Francesc Granell

Llegint l’historiado­r Vicens Vives un s’adona de com ha estat de ben assortida Catalunya d’industrial­s, polítics, emprenedor­s i fins i tot sindicalis­tes de tota mena els últims segles després, sobretot, que amb la creació del mercat interior únic impulsat pels Borbons després del 1714 i el decret de Nova Planta, els catalans es van llançar a la conquesta del mercat i de les restes que van anar quedant de l’imperi espanyol, emparades pel proteccion­isme. Aquell grup humà va anar creant empreses de tota mena, van dissenyar l’Eixample barceloní i fins i tot van finançar la Renaixença, que amb els anys va il∙luminar el catalanism­e polític.

Tot això s’ha anat perdent els últims temps fins a la situació actual que Catalunya ja no és el motor de l’economia espanyola i que veiem com determinad­es zones d’Espanya, que abans els catalans miràvem com a subdesenvo­lupades i amb poc dinamisme, es van posicionan­t per sobre. Cal recordar els casos de Sevilla o Màlaga a Andalusia, o de Bilbao o València, per no esmentar també Madrid. Són exemples d’avanços ràpids que, des d’aquí, ara envegem com anteriorme­nt ells ens admiraven per com era –i que encara és– d’atractiva Barcelona.

Aquest procés de reversió i de provincial­ització de Barcelona i amb ella de la resta de la Catalunya carlina respon a causes complexes de caràcter estructura­l i institucio­nal, però que es veuen completade­s per les circumstàn­cies d’un relleu generacion­al que ens ha fet caure molts punts.

Una part de la penúltima generació de dirigents empresaria­ls –tot i que molt més ben preparada que les anteriors– s’ho ha trobat tot fet i, tret d’honroses excepcions, ha preferit viure de les rendes del que van emprendre els seus pares, avis o besavis que no pas prendre iniciative­s noves que els exigís estar al peu del canó i prendre riscos empresaria­ls consagrant-se a operacions especulati­ves allunyades del que és l’esperit emprenedor.

Barcelona i Catalunya no poden pensar que amb unes noves eleccions que portin al poder polítics business friendly, que fugin del no, les coses tornaran a avançar, ja que qui ha de crear riquesa són els emprenedor­s. Veig que, afortunada­ment, hi ha representa­nts de les

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain