La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya ja és un dels països d’Europa on hi ha més dones que no tenen fills

El retard de la maternitat escurça el temps per concebre i agreuja la taxa de fecunditat, una de les més baixes del món

- S SANA Q ADRADO

Espanya, amb una de les taxes de fecunditat més baixes del món (1,3 fills per dona el 2019), és un dels països d’Europa amb la proporció més alta de dones sense fills. Aproximada­ment un 19% de les de més de 45 anys no han estat mares, un percentatg­e que se situa per sobre de la mitjana europea i només per sota d’Itàlia, el Regne Unit i els Països Baixos, que s’acosten més al 20%. La baixa taxa de fecunditat ha disminuït les últimes dècades per sota del nivell que assegura el reemplaçam­ent generacion­al (2,1). No tenir fills és una decisió volguda o forçada per les circumstàn­cies personals i d’incertesa econòmica?

A aquesta pregunta hi intenta respondre un estudi firmat per Alícia Adserà, de la Universita­t de Princeton, i Mariona Lozano, del Centre d’Estudis Demogràfic­s, que ahir es va presentar sota el paraigua de la Fundació La Caixa, amb un observator­i social que explora aquest tipus de qüestions. La pregunta es respon ràpid, segons les investigad­ores: “Les dones no tenen tots els fills que diuen que volen tenir”.

El que es coneix com la bretxa entre la fecunditat desitjada i la fecunditat aconseguid­a s’engrandeix a Espanya, i també registra un dels índexs més alts d’Europa. I quan es pregunta a les dones que sí que han tingut fills i ja han superat l’edat reproducti­va òptima, al voltant d’un 35% asseguren que n’haurien volgut tenir més: en comptes d’un fill, dos. L’informe no analitza, tot i això, les motivacion­s de les dones que voluntària­ment no volen fills, perquè el que es vol analitzar és com es pot promoure la natalitat.

Per què les do es de de e e d rrer r el

res"

Els motius de la diferència entre la fecunditat desitjada i la real són diversos, però unes polítiques insuficien­ts de suport a la família, l’augment de la incertesa al mercat laboral, més inestabili­tat en les parelles i que les càrregues domèstique­s recaiguin en les dones s’identifiqu­en en aquest estudi com els factors principals. A Espanya el panorama econòmic pesa sobre la decisió de ser mare, que es posposa més enllà dels 30 anys. Amb Itàlia, és el país amb la taxa de fecunditat més baixa d’Europa, i l’edat mitjana en el naixement del primer fill, la més alta (30,09 anys). La baixa taxa de natalitat és un problema estructura­l.

I #lue e l de s $ el %ell de #or $ dè "

No. En totes les edats la majoria de les espanyoles manifesten que voldrien tenir dos fills. El percentatg­e de dones sense fills és més alt que el de les que no en volen tenir.

Per què les do es o ssole & e els seus o'(e ! us )el que # l o 're de # lls"

Els factors mediadors de la bretxa apunten directamen­t al o e ! de ser que es tarda a tenir estabilita­t: emancipar-se dels pares (la mitjana és als 29 anys), trobar una feina fixe (atur alt i molta temporalit­at) i formar una parella estable. El retard de la maternitat disminueix tant la fecunditat com el temps que queda a les dones per concebre. Les raons econòmique­s destaquen per damunt de tot.

Què ) ss s l ! de #e u & d ! ! o ! u ' !"

Segons l’ONU, Espanya serà un dels països més vells del món el 2050. Es preveu que, aquell any, la proporció de persones de més de 65 anys sigui d’un 36,8%, un percentatg­e que només superen el Japó (37,7%) i Corea del Sud (38,1%).

Ser%e e d* l+u os (u!s del ! )us e d$"

Segons les autores de l’estudi, no. Les transferèn­cies d’efectiu a curt termini no han tingut èxit i només han afectat de manera temporal el moment en què han tingut lloc els naixements. En prestacion­s familiars, Espanya és a anys llum dels països nòrdics o de França, on es gasten gairebé el doble. Falten plans en empreses de conciliaci­ó o flexibilit­at horària. ●

Distribuci­ó del nombre de fills per dona

Augmenta el percentatg­e de dones sense fills

Sense fills

Menys de 25 anys

De 25 a 29 anys

De 30 a 34 anys

De 35 a 39 anys

De 40 a 44 anys

De 45 a 49 anys

Més de 50 anys

Observat Desitjat

Observat Desitjat

Observat Desitjat

Observat Desitjat

Observat Desitjat

Observat Desitjat

Observat Desitjat

Edat de les dones quan neix el primer fill

Espanya Suïssa Grècia Irlanda Països Baixos Alemanya Portugal Dinamarca Àustria Noruega Suècia Finlàndia Bèlgica Regne Unit Eslovènia França Croàcia Rep. Txeca Hongria Lituània Polònia Eslovàquia Romania Bulgària

Taxa de fecunditat (TF)

La meva parella no volia tenir més fills

He tingut més fills dels que volia

Problemes de salut/soc massa gran per tenir un altre fill Economia/conciliaci­ó de la vida laboral i personal

No he trobat la parella (adequada)

Encara vull tenir més fills

En %

De 20 a 29 anys De 30 a 39 anys De 40 a 49 anys

De 50 a 59 anys

FONT:

Un fill 0

Dos fills 10 20

Tres fills o més 30 40 50 60 70 80 90 100

Taxa de fecunditat i edat de la dona quan neix el primer fill

Raons a les quals les dones atribueixe­n el fet de no haver tingut el nombre de fills que desitjaven

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain