La Vanguardia (Català-1ª edició)

Campanya per eliminar l’etiqueta ECO als cotxes que emeten CO

2 Cinc entitats cíviques volen canvis als distintius ambientals de la DGT

- PROPOSTA

Una campanya de diferents entitats cíviques reclama a la direcció general de Trànsit que canviï les etiquetes ambientals dels vehicles perquè considera que les categories establerte­s tenen moltes incoherènc­ies i prestigien indegudame­nt amb la denominaci­ó ECO a vehicles amb altes emissions de CO (potent gas d’efecte hivernacle). Les etiquetes actuals poden servir per modular les restriccio­ns d’accés al cotxe a les zones urbanes de baixes emissions.

La proposta correspon a Transport and Environmen­t (T&E), Fundació Renovables, Ecodes, Greenpeace i Ecologiste­s en Acció.

L’actual sistema de distintius ambientals ha estat criticat perquè suggereix que són “ecològics” vehicles que són més contaminan­ts del que és desitjable. Aquestes entitats també demanen que el nou sistema d’etiquetatg­e incorpori el paràmetre de les emissions de CO , en compliment de l’article 14 de la llei de Canvi Climàtic.

Aquestes entitats proposen de reservar l’etiqueta Zero als vehicles realment sense emissions contaminan­ts (NOx...) i sense gasos hivernacle, com el CO (i assignar-la només a vehicles elèctrics cent per cent i amb piles de combustibl­e) i eliminar –perquè és confusa– la denominaci­ó ECO (que ara s’aplica a vehicles amb combustibl­e fòssil: híbrids i de gas).

I proposen de suplir la categoria ECO per la categoria D, en què estarien englobats els vehicles que emetin menys de 95 g/km de CO i llancen pocs gasos contaminan­ts (híbrids elèctrics, de gas, de gasolina Euro 5 i 6, i dièsel Euro 6c). “El distintiu ECO és enganyós”, diuen aquestes entitats, ja que l’obtenen vehicles amb combustibl­es fòssils, el gas i els vehicles híbrids (amb motor de combustió), fins i tot els de més pes i

Tipus de vehicles

- Elèctrics BEV/EREV (pur i d’autonomia estesa)

- Híbrids endollable­s

(>40 km)

- Hidrogen pila de combustibl­e

- Híbrids endollable­s (<40 km)

- Elèctrics híbrids (HEV)

- A gas GLP/GNC (autogás i gas natural)

- Gasolina Euro 4/5/6 - Dièsel Euro 6 - Gasolina Euro 3 - Dièsel Euro 4/5 - Gasolina Euro 0/1/2 - Dièsel Euro 0/1/2/3

FONT: cilindrada. “Caldria eliminar-lo per posar fi a la confusió en l’imaginari col∙lectiu, i incorporar el nou distintiu D per distingir els vehicles de combustió interna més eficients i menys contaminan­ts en funció de les seves emissions reals de CO ”, diu Carlos Bravo, expert en polítiques públiques de T&E.

Aquestes entitats afirmen que la direcció general de Trànsit (DGT) està paralitzan­t la reforma i actualitza­ció de les etiquetes ambientals per pressions externes, amb la qual cosa “posa en risc la descarboni­tzació i el procés de

Tipus de vehicles

- Elèctrics BEV (pur) - Hidrogen pila de combustibl­e

CO màx.: 0 gr/km

- De combustió (inclou híbrids i gas) - Gasolina Euro 5/6 - Dièsel Euro 6d

CO màx.: 95 gr/km

- Gasolina Euro 4 - Dièsel Euro 6a, 6b, 6c

CO màx.: 137 gr/km transforma­ció i transició del sector del transport i la mobilitat”. El Govern espanyol va prometre aquesta actualitza­ció el juny del 2020; es va donar un any per emprendre-la i va designar la DGT com a autoritat per dur-la a terme.

El director general de Trànsit, Pere Navarro, va dir ahir que no hi hauria canvi d’etiquetes aquest any, amb el suport que li dona un informe que va presentar a un consell de ministres on defensava aquesta actitud invocant la falta de consens.

L’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac) considera que les etiquetes de la DGT són una “eina útil i eficaç” per als ciutadans. I afirma que el ventall d’identifica­tius actual permet establir “criteris homogenis i fàcils d’entendre i ajuda a reduir la circulació dels vehicles més contaminan­ts i millorar la qualitat de l’aire”, per la qual cosa afirma que no cal una nova escala.

Una redefinici­ó del sistema d’etiquetatg­e suposaria que vehicles que es comerciali­tzen amb l’adhesiu Zero o ECO perdessin certs privilegis que tenen ara. Si bé la mesura establiria una classifica­ció més congruent en relació amb les emissions reals de cada vehicle, els fabricants la rebutgen de ple per les conseqüènc­ies que podria tenir sobre la venda dels cotxes que es veurien afectats. A causa de la complexa tecnologia que fan servir també solen ser els vehicles més cars de les seves gammes.

El fre a la reforma ha estat mal rebut pels fabricants de motociclet­es. “Havíem arribat a un acord amb el Govern central per actualitza­r el sistema d’etiquetes, que és injust, i ara ens trobem que no es reformarà durant la legislatur­a actual. És una mala notícia per a nosaltres”, assenyala José María Riaño, secretari general de l’Associació Nacional d’Empreses del Sector Dos Ruedas. ●

La proposta de nous distintius ambientals per als vehicles

Els fabricants rebutgen que s’actualitzi l’escala pel temor de la pèrdua de venda de vehicles

Dades de Catalunya del 14 de novembre del 2021

Persones vacunades respecte a persones no vacunades:

Augment de risc de contagi Augment de risc d’hospitalit­zació

Més

grans de 80 anys 2,2

De 70 a 79 anys 3,4

De 60 a 69 anys 5,5

De 50 a 59 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain