La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les amplia sis mesos més el termini per rescatar empreses

La Comissió Europea vol permetre subsidis per a la fabricació de xips

-

La Societat Estatal de Participac­ions Industrial­s (SEPI) tindrà sis mesos més, fins al 30 de juny del 2022, per resoldre les desenes de peticions de rescat amb ajuts públics plantejade­s amb motiu de la pandèmia que té pendents de resoldre.

La Comissió Europea va anunciar ahir la pròrroga del marc temporal d’ajuts d’Estat aprovat a l’inici de la pandèmia per flexibilit­zar l’aplicació de les estrictes normes comunitàri­es sobre subsidis públics i permetre als governs recapitali­tzar empreses afectades per la covid. “Aquesta pròrroga limitada dona l’oportunita­t d’una retirada progressiv­a i coordinada de les mesures de crisi sense crear un efecte precipici, i reflecteix la forta recuperaci­ó prevista per a l’economia europea en general”, va explicar la vicepresid­enta de l’Executiu comunitari i responsabl­e de la cartera de

Competènci­a, Margrethe Vestager.

És la sisena vegada que la Comissió Europea revisa el marc normatiu aprovat arran de la crisi. La mesura permetrà a la SEPI i altres hòldings públics europeus mantenir en vigor els seus respectius esquemes d’ajuda a empreses, que en molts casos s’enfronten a una allau de demandes encara per resoldre. Aquest embús i la incertesa sobre l’evolució de la pandèmia a escala comunitàri­a han portat Brussel∙les a prendre aquesta decisió.

Les regles sobre ajuts d’Estat estan temporalme­nt derogades des de març del 2020, el moment en què la Unió Europea va decidir també suspendre les normes fiscals del pacte d’estabilita­t i creixement per donar marge als països per reaccionar al cop de la pandèmia. La Comissió Europea ha autoritzat des d’aleshores uns 3.000 milions d’euros en subsidis públics als 27 països de la Unió. “Sense una ajuda pública excepciona­l, empreses que en altres circumstàn­cies serien viables no haurien sobreviscu­t”, va recalcar Vestager.

A part de l’aprovació del Fons Europeu de Recuperaci­ó, que preveu ajuts directes als estats membres a canvi de l’adopció de reformes, Brussel∙les ha engegat més instrument­s anticrisi. Fins al 20 de juny del 2023, la Comissió Europea permetrà als governs convertir en ajuts a fons perdut subvencion­s que s’havien concedit inicialmen­t en forma de suports reemborsab­les com a préstecs tous o avals. També continuarà activa un any més la llum verda als incentius a les empreses per invertir en la transició energètica i digital, mentre els avals públics a intermedia­ris privats que inverteixe­n en pimes i start-ups es mantenen dos anys més.

La coincidènc­ia de la crisi econòmica amb la transició energètica i digital que la Unió Europea s’ha plantejat impulsar per superar-la ha portat a la Comissió Europea a iniciar una revisió a fons de l’aplicació de les normes de la competènci­a per facilitar les inversions en el sector tecnològic, sanitari i la lluita contra el canvi climàtic, amb directrius específiqu­es per exemple sobre els ajuts al desenvolup­ament de la banda ampla.

Després de tensos debats interns, Brussel∙les va obrir ahir la porta a permetre als governs que concedeixi­n ajuts d’Estat per impulsar la fabricació de xips dins de la Unió Europea. La decisió arriba després d’intenses pressions per part d’Alemanya, França i Itàlia. Les seves respective­s indústries automobilí­stiques estan patint especialme­nt l’escassetat global de semiconduc­tors i reclamen poder donar una empenta a aquesta indústria.

Vestager s’ha mostrat des del començamen­t molt més reticent a la idea que no pas el seu col∙lega francès, Thierry Breton, comissari de Mercat Interior, i ahir va insistir que els governs europeus no haurien de llançar-se a “una cursa de subsidis” per donar suport a les seves pròpies indústries o atreure inversions. “Cada cas es jutjarà seriosamen­t pels seus propis mèrits”, amb “fortes salvaguard­es per assegurar-nos que aquest ajut és necessari i apropiat”, va aclarir.

La SEPI tindrà fins al 30 de juny del 2022 per resoldre els expedients d’ajuts pendents

Brussel·les publicarà noves directrius per permetre suports a la transició energètica i digital

 ?? ?? La vicepresid­enta de la Comissió Europea i responsabl­e de Competènci­a, Margrethe Vestager
La vicepresid­enta de la Comissió Europea i responsabl­e de Competènci­a, Margrethe Vestager

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain