La Vanguardia (Català-1ª edició)

El BBVA obre la porta a reprendre la fusió amb el Sabadell

Torres reflexiona sobre les integracio­ns que “qui sap el que portarà el futur”

-

“L’autosufici­ència és, en efecte, una il∙lusió”, va defensar amb tota la intenció la cap de Competènci­a a la sala de premsa del Berlaymont. Repetia així la frase que va dir fa pocs dies en una conferènci­a a la universita­t de Lovaina i que Breton va esmenar per replicar que el que és il∙lusori és “creure que Europa hauria de dependre d’altres per tenir xips” o “conformar-se amb un control parcial de la cadena de subministr­aments”.

Vestager es va reafirmar en la seva asseveraci­ó però va detallar l’anàlisi, fent al∙lusió als problemes que planteja l’actual hiperconce­ntració del sector dels semiconduc­tors. “Quan penses en l’escala del que fa falta, està clar que cap país ni cap companyia no pot fer-ho sol. Però tampoc no podem dependre d’un sol país o una sola empresa. Per això hauríem de buscar la diversific­ació entre els aliats que tenen una mentalitat semblant, per construir cadenes de subministr­ament resilients i evitar punts únics de ruptura”, va explicar. ●

Just després de duplicar la seva aposta per Turquia, el BBVA ahir va deixar oberta la porta a recuperar en el futur l’estudi d’una eventual fusió amb el Banc Sabadell. El president del BBVA, Carlos Torres, va dir que analitzen “totes i cada una” de les oportunita­ts en la seva intervenci­ó en el dia de l’Inversor del banc espanyol. Va dir que “qui sap el que portarà el futur” en relació a l’opció de recuperar les converses que, com ell mateix va recordar, havien fracassat per “les condicions econòmique­s” de l’operació.

La majoria dels banquers espanyols, quan se’ls pregunta sobre una operació corporativ­a de concentrac­ió, sempre solen tirar pilotes fora assegurant que la seva obligació és estudiar totes les oportunita­ts que es presenten. La diferència és que el BBVA, després del fracàs de la integració del Sabadell el 2020, solia descartar la possibilit­at de ressuscita­r la integració fins ahir que va tornar a parlar-ne.

El comentari, a més, arriba quan alguns analistes donaven per fet que el moviment de compra de la meitat de les accions que no controlava al banc turc Garanti era una mena de certificac­ió que l’aposta pel Sabadell quedava enterrada definitiva­ment. Amb les paraules de Torres d’ahir, ha ressuscita­t aquella opció encara que molt tímidament i sense terminis.

Fonts del Banc Sabadell van dir que no tenien res a comentar sobre les declaracio­ns del president del BBVA.

Sigui pels comentaris de Torres sobre el mercat espanyol o no, el cert és que la cotització del BBVA es va recuperar ahir al final de la sessió lleugerame­nt després del comentari del Sabadell si bé en el conjunt de la jornada va registrar una caiguda del 5,5%, convertint-se en el pitjor valor de l’Ibex 35. El descens de la cotització del banc va ser molt superior al conjunt de l’índex, que va perdre un 1% al llarg del dia. Darrere d’aquest mal comportame­nt hi pot haver la baixada de tipus a Turquia, que ha provocat una caiguda en la cotització de la lira turca.

Ahir el comitè de política monetària del Banc Central de Turquia va decidir reduir en 100 punts bàsics el tipus d’interès de referència per a les subhastes de refinançam­ent a una setmana, que passarà a ser del 15%, cosa que va provocar una brusca caiguda de la cotització de la lira turca respecte a les principals monedes, informa Europa Press. Es tracta de la tercera retallada consecutiv­a del tipus d’interès de referència aplicat pel banc central otomà, fet que ha rebaixat el preu del diner al 15% des del 19% de principis de setembre, malgrat les pressions a l’alça de la inflació, que va ser del 19,89% a l’octubre.

A la reunió d’ahir amb els analistes del segon banc espanyol, el president del BBVA va anunciar la posada en marxa de la nova política de dividend que suposa repartir anualment entre el 40% i el 50% del benefici ordinari consolidat de cada exercici. Fins ara, el banc destinava entre el 35% i el 40% dels resultats. El pla consisteix a pagar un dividend a compte de l’exercici, previsible­ment cada mes d’octubre, i un altre de complement­ari, que s’abonaria quan acabi l’exercici i s’aprovi l’aplicació del resultat, previsible­ment cada mes d’abril. El banc manté també la possibilit­at de combinar el repartimen­t del dividend amb recompres d’accions. El BBVA va precisar que el programa de recompra d’accions de 3.500 milions queda exclòs de la política de dividend.

Pel que fa al creixement de la massa de clients, la previsió és que s’incrementi­n en 10 milions fins a l’any 2024. “Serem un banc més gran i més rendible”, va assenyalar Onur Genç, conseller delegat de l’entitat. ●

El banc millora la política de dividend mentre pateix per la caiguda de la lira turca

 ?? BLIVIER HOSLET / EFE ??
BLIVIER HOSLET / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain