La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llibertat del no vacunat

- Jordi Juan Director

Mésde4mili­onsd’espanyols s’hannegatav­acunar-se. Mentre la covid era a uns índexs baixos de contagi, la seva decisió tenia una importànci­a relativa. Allà cadascú amb la seva consciènci­a, el Govern sempre ha respectat el dret democràtic que tenien de no ser immunitzat­s. Tot i això, a mesura que les dades de la pandèmia van empitjoran­t, el focus comença a assenyalar-los de forma molt directa. Aquesta setmana vam conèixer que gairebé set de cada deu malalts ingressats a les ucis per la pandèmia eren ciutadans que no s’havien vacunat. O el que és el mateix, els serveis mèdics del nostre país comencen a estar seriosamen­t hipotecats en la seva feina diària per la decisió d’aquest sector de la societat que rebutja la vacunació. Això és just?

Aquesta mateixa setmana he tingut una experiènci­a personal que comparteix­o amb vostès que convida a una reflexió. Vaig rebre una visita al meu despatx d’una persona que em va comentar que no es treia la mascareta perquè no s’havia vacunat. Què havia de fer? Hauria d’haver-li demanat que marxés o, al contrari, assumir com un mal menor la seva presència propera a la meva? Hem de fer una batalla diària a les nostres vides contra aquells que posen en joc, ja no la seva salut, sinó la de tota la resta? Cal destacar que les vacunes no garanteixe­n la immunitat al cent per cent i com s’ha vist aquests dies perden part de la seva efectivita­t a partir del quart mes.

Per aquesta raó, en alguns països europeus, com Àustria, es va decidir confinar els ciutadans que no s’havien vacunat. Al final, la mesura tampoc no ha servit de gaire i el país ha tornat al confinamen­t general. Els passis covid, que tant malestar susciten entre aquests sectors antivacune­s, pot ser un bon sistema per animarlos a fer el pas, però això afecta directamen­t a la seva llibertat i podria ser posat en dubte per l’autoritat judicial. D’entrada, els governs no haurien d’imposar normes que vulneren l’àmbit privat i personal de cadascun dels seus ciutadans. Però quan la decisió de no vacunar-se acaba afectant el sistema sanitari, com passa actualment, és lícit preguntar-se si no s’han de posar límits ala llibertat del no vacunat.

 ?? KIKB RIN XN / BÓ ??
KIKB RIN XN / BÓ
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain