La Vanguardia (Català-1ª edició)

Incertesa sobre la inflació

-

Hi ha la por que l’elevada taxa d’inflació que pateix la zona euro, que és superior al 4% (a Espanya, 5,4%), no baixi a mitjà termini tal com seria el més desitjable. L’alarma la va reiterar ahir novament el president del banc central alemany –el Bundeskank–, Jens Weidmann, que va advertir d’un risc real que es consolidi una inflació massa elevada i que, per tant, calgui ser molt vigilants per endurir la política monetària. No veu convenient, en aquest escenari, que l’actual fase monetària expansiva es prolongui molt de temps.

Malgrat que l’euro pateix la inflació més elevada de la seva història, amb una taxa que és el doble de l’objectiu del 2% marcat pel Banc Central Europeu (BCE), la presidenta d’aquesta institució, Christine Lagarde, va rebatre Weidmann assenyalan­t que les perspectiv­es d’inflació s’encaminen cap a l’objectiu del 2% a mitjans de l’any vinent.

La tesi de la presidenta del BCE és que els preus de l’energia, que són el principal element inflaciona­ri, es moderaran la primera meitat del 2022, i que els colls d’ampolla en els subministr­aments, que també són un factor d’encariment dels productes, es resoldran progressiv­ament a mesura que l’oferta s’adapti a la demanda. A més, al gener, deixarà d’influir l’efecte comptable de l’IVA a Alemanya, que l’any passat en plena pandèmia es va reduir temporalme­nt.

Per tot plegat Lagarde no és partidària d’apujar els tipus d’interès ni ara ni el 2022. Considera que els preus de l’energia ja exerceixen prou pressió per reduir el consum i que incrementa­r els costos de finançamen­t ofegaria la reactivaci­ó. En aquest sentit afirma que no es pot comprometr­e el futur per un problema temporal com és l’actual inflació.

A ningú no se li amaga que les incerteses sobre l’evolució dels preus són elevades, ja que no s’ha de descartar una segona ronda inflacioni­sta si els pronòstics de Lagarde triguen més de l’esperat a complir-se. El consell de governador­s del BCE, que s’ha de reunir al desembre, serà determinan­t per fixar la política monetària el 2022 i definir el calendari de retirada dels estímuls monetaris. Això, al seu torn, dependrà de l’impacte que pugui tenir l’actual repunt de contagis de la covid en el ritme de recuperaci­ó econòmica europea. Mentre al Japó, la quarta economia del món, s’ha engegat un nou programa de recuperaci­ó econòmica per valor de 429.000 milions d’euros, el més gran fins ara adoptat al país. Consolidar la reactivaci­ó és el gran objectiu, allà i aquí. ●

La presidenta del BCE reitera que es reduirà a taxes del 2% l’any vinent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain