La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gairebé 150 ciutats, obligades a definir les àrees per reduir emissions

El Govern central obre la porta als peatges urbans per “desincenti­var l’accés del vehicle privat motoritzat”

-

Fins a 149 municipis espanyols de més de 50.000 habitants estan obligats a implantar, a partir del 2023, zones de baixes emissions, com a instrument per reduir la pol∙lució i mitigar el canvi climàtic. Així ho recull la llei de Canvi Climàtic. Ara el Ministeri per a la Transició Ecològica ha difós les directrius amb un ampli catàleg de mesures que podrien aplicar els municipis per complir amb aquesta previsió. Entre altres solucions, obre la porta a la possibilit­at que les grans ciutats implantin peatges urbans com a eina per desincenti­var l’entrada del vehicle privat a les zones contaminad­es o congestion­ades, i generar ingressos per aconseguir una mobilitat racional i neta.

Els ajuntament­s involucrat­s hauran d’elaborar plans d’acció amb objectius concrets per millorar la qualitat de l’aire i reduir les emissions de gasos hivernacle; i, a partir d’aquí, dissenyar les ZBE on s’aplicarien. El Ministeri ha elaborat i ha posat a disposició de les entitats locals un document que serveix de guia per dissenyar aquestes zones.

En matèria de qualitat de l’aire, els municipis “haurien d’acostarse als valors que estableix l’OMS” (molt més restrictiu­s que els de les directives europees), segons explica Ismael Aznar, director general de Qualitat i Avaluació Ambiental. “La llista no és una imposició, no és una llista taxativa”, sinó que ofereix als ajuntament­s un catàleg de solucions possibles.

Les directrius identifiqu­en diferents models per habilitar les ZBE, en àrees concèntriq­ues, en anells o per protegir espais específics (campus, entorns escolars o sanitaris...). S’haurà de donar prioritat al vianant i al transport públic davant el vehicle privat, i tindran preferènci­a els vehicles amb emissions baixes o nul∙les, tot i

Ciutats amb

Ciutats amb

FONT: que no es desterra cap tipologia de vehicle.

Els criteris d’accés i circulació a les ZBE “han d’anar encaminats a desincenti­var al màxim possible l’accés de vehicle privat motoritzat en general”, assenyalen les directrius que desenvolup­en la llei. Per això, “l’accés i la circulació a les ZBE podria incorporar el pagament d’una taxa o peatge, la quantia del qual pot variar en funció de les condicions del vehicle, partint del principi qui contamina paga o de la congestió”, quan regeix el pagament per l’ús de l’espai públic en condicions d’excés de trànsit. “El peatge es pot configurar com una mesura efectiva per estimular el canvi modal i reduir el volum de trànsit, ja que tradueix els impactes negatius de l’automòbil a termes econòmics clarament perceptibl­es per la ciutadania”, s’afegeix.

També es precisa que, quan s’estableixi­n limitacion­s a partir de l’etiquetatg­e de vehicles de la DGT i les seves restriccio­ns, s’hauria de tenir en compte un tractament especial per a col∙lectius com ara taxistes, profession­als de repartimen­t de mercaderie­s o vehicles amb lloguer de conductor, i garantir l’accés a bicicletes i cicles de càrrega.

Aquesta guia de solucions a la carta ha estat criticada per Transport and Environmen­t (T&E), que ha demanat al Ministeri que estableixi “uns criteris i requisits mínims comuns de compliment obligat”, cosa que significar­ia donar-li suport amb un decret llei.

Isabell Büschel, directora de T&E a Espanya, va dir que les “directrius no serveixen, ja que són de caràcter merament voluntari”.

Algunes ciutats com Saragossa o Salamanca ja han avançat que delimitara­n les ZBE al centre històric o a l’ametlla central de la ciutat, en gran part ja convertida en zona de vianants i sense trànsit. “És probable que els ajuntament­s pretenguin voler complir amb l’obligació que imposa la llei fent el mínim possible”, vaticina Büschel. “S’han d’unificar els criteris sobre la tipologia de vehicles que hi poden accedir perquè no siguin dispars entre les diferents ciutats”, afegeix.

T&E proposa que a les ZBE només hi circulin els vehicles de nul∙les o baixes emissions (menys de 95 g CO /km), amb la vista posada en el 2030, quan només hi podran transitar els de zero emissions. Per això ha demanat de reformar el sistema de distintius ambientals de la DGT. ●

Catàleg de propostes perquè els ajuntament­s despleguin la llei de Canvi Climàtic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain