La Vanguardia (Català-1ª edició)

La CUP allibera Aragonès

- Jordi Juan Director

La CUP ha acabat fent un cop de porta a Esquerra i a Junts i no donarà suport als pressupost­os de la Generalita­t del pròxim exercici tret que passi un miracle les pròximes hores, que sembla improbable, però la política catalana fa temps que s’escapa a qualsevol anàlisi racional. No es pot negar que Esquerra i Junts han fet tota mena d’ esforços per aconseguir l’ abstenció dela CUP i així no trenca rel granític bloc independen­tista, arribant fins i tota recuperar altre cop la possibilit­at d’un referèndum. De cara a la seva militància –element clau en les decisions que avui prenen els dos partits independen­tistes principals–, sempre podran dir que la culpa és de la CUP i que han fet tot el que han pogut.

La negativa dels anticapita­listes obre una nova etapa al Parlament i allibera Pere Aragonès del compromís contret pel seu partit amb la CUP de sotmetre’s a una qüestió de confiança a la meitat de la legislatur­a. Esquerra i Junts podran continuar fent el viatge cap al pragmatism­e–o sigui, l’ autonomism­e–i les acusacions del’ independen­tisme més purs obre aquesta evolució van perdent autoritat moral perquè els deixen via lliure perfer-ho.

La decisió de la CUP torna a col·locar els comuns en una posició privilegia­da, tal com ja va passar en els últims pressupost­os de la legislatur­a de Quim Torra, que es van poder aprovar per la formació liderada per Jéssica Albiach. Seria l’opció més lògica, però si els comuns apugen el preu del pacte, només quedaria l’alternativ­a del PSC. ERC no vol pactar amb la formació socialista a Catalunya, amb qui sí que arriba a acords a Madrid, perquè no vol legitimar el PSC abans de les eleccions municipals i no vol aparèixer tan lliurat als socialiste­s. Cal veure si prefereixe­n no tenir pressupost­os nous abans que passar per aquest tràngol.

Quedaria una última possibilit­at i és que Salvador Illa promogui una abstenció política sense demanar res a canvi. Un gest perquè hi hagi pressupost­os, sense les exigències que plantejava la CUP i les que, segurament, demanarà En Comú

Podem. Seria una forma que permetria tenir pressupost­os i ERC podria continuar escenifica­nt que ells no han pactat mai amb els socialiste­s a Catalunya. Si els comuns collen, no ho descarteu.

 ?? SALVAD R SAS / EFE ??
SALVAD R SAS / EFE
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain