La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern de Polònia creu que la pugna durarà “mesos, fins i tot anys”

Morawiecki s’erigeix en actor clau de la política de contenció migratòria de la UE

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

Polònia es prepara perquè la crisi humanitàri­a i geopolític­a desfermada pel veí bielorús amb els migrants s’allargui diversos mesos, fins i tot anys, un diagnòstic temporal que el Govern ultraconse­rvador del primer ministre Mateusz Morawiecki reitera sense parar.

L’Executiu ha deixat clar que no estalviarà esforços per blindar la seva frontera oriental: militarmen­t, com ja és el cas amb el desplegame­nt de 15.000 soldats més 5.000 policies; i físicament, amb la construcci­ó a partir del 15 de desembre d’un mur de 180 quilòmetre­s i 5,5 metres d’alçària.

Morawiecki, que té el suport ferm de Brussel·les enfront del desafiamen­t d’Aleksandr Lukaixenko, es converteix en un actor fonamental de la política de contenció migratòria de la UE. Les querelles entre institucio­ns comunitàri­es i Varsòvia per possible falta d’independèn­cia del sistema judicial i pel qüestionam­ent de la supremacia del dret europeu es mantenen, però passen a un convenient segon pla.

“Els migrants són utilitzats com a arma per Bielorússi­a, i els objectius són Alemanya, França i els Països Baixos –va declarar Morawiecki dijous en una entrevista al diari alemany Bild–. Així que, defensant la frontera polonesa, estem defensant tot Europa”. I va concloure a tall de recordator­i: “Nosaltres els polonesos estem decidits a protegir per tots els mitjans la nostra frontera, que també és la frontera oriental d’Europa i de l’OTAN”.

Morawiecki té previst entrevista­r-se aquest diumenge amb els seus homòlegs de Lituània, Letònia i Estònia –tot i que aquesta última nació no limiti amb Bielorússi­a– per abordar una crisi que també afecta els països bàltics. I la setmana entrant emprendrà una gira per capitals europees, segons va escriure el primer ministre en el seu compte de Facebook, si bé no va esmentar en quines anirà.

“Per desgràcia, hi ha nombrosos missatges que diuen que durant molts mesos i fins i tot anys, aquesta crisi geopolític­a continuarà”, va sentenciar Morawiecki. És una frase que, amb lleugeres variacions, hem sentit una vegada i una altra durant aquesta setmana, pronunciad­a per ell mateix o pel ministre de Defensa, Mariusz Blaszczak.

Si després de la crisi dels refugiats del 2015, de magnitud numèrica molt més gran que l’actual, el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, va rebre crítiques amargues de Brussel·les i de governants europeus al seu pla d’erigir una tanca fronterera –que finalment va fer–, tot apunta que Morawiecki podrà construir el seu mur sense oposició en una UE concentrad­a únicament a com frenar la migració irregular.

Ja ha rebut senyals positius sobre això d’Alemanya (per via del ministre de l’Interior en funcions, Horst Seehofer); França (el portaveu del Govern, Gabriel Attal, va dir que França “no té lliçons per donar” a Polònia en la matèria), i del president del Consell Europeu, Charles Michel, que de visita a Varsòvia el 10 de novembre no va descartar el finançamen­t parcial del mur amb fons comunitari­s. El cost total estimat és de 353 milions d’euros.

La majoria de la població polonesa està d’acord amb el mur. Segons un sondeig de l’institut demoscòpic SW Research per al di

L’hongarès Orbán no va tenir el 2015 l’aval de Brussel∙les per al seu mur; Morawiecki va camí d’aconseguir-ho

“Defensant la frontera polonesa, estem defensant tot Europa”, diu el primer ministre

ari Rzeczpospo­lita, un 57,2% d’enquestats ho aprova, un 19,3% s’hi oposa, i el 23,5% no en té una opinió formada.

Ahir a Varsòvia i a la localitat fronterera de Hajnówka, diversos centenars de polonesos van marxar en manifestac­ions de suport als migrants, en crítica directa a un Govern que les oenagés de drets humans acusen de rebutjar i no assistir les persones desesperad­es que vaguen pels boscos fronterers. A Hajnówka, la protesta del col·lectiu Mares a la Frontera va demanar l’admissió de les famílies amb nens. Segons l’Acnur, dels 2.000 migrants encallats a la frontera –ara allotjats a cobert per Lukaixenko en una nau logística de la regió–, la meitat són dones i nens.

El Govern polonès diu que ha detectat un canvi de tàctica del règim bielorús, que estaria dirigint grups més petits de migrants cap a diferents punts al llarg del límit perquè intentin travessarl­o, sense deixar de banda el mètode d’intent amb violència en grups grans. Divendres a la nit es va registrar un intent així de 200 migrants proveïts de pedres i gasos lacrimògen­s, en què Varsòvia veu una clara incitació de Bielorússi­a. ●

 ?? JANEK SKARZYNSKI / AFP ?? Protesta ahir a la localitat polonesa fronterera de Hajnówka del col·lectiu Mares a la Frontera, amb fotos de nens migrants
JANEK SKARZYNSKI / AFP Protesta ahir a la localitat polonesa fronterera de Hajnówka del col·lectiu Mares a la Frontera, amb fotos de nens migrants
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain