La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’exculpació de l’homicida de Kenosha irrita Biden i satisfà Trump

-

Les primeres paraules de Kyle Rittenhous­e, de 18 anys, després de ser exonerat per la mort de dos manifestan­ts antiracist­es a Kenoshoa van ser, per descomptat, per a la Fox i, en concret, amb Tucker Carlson, propagandi­sta de l’extrema dreta. “El jurat ha aconseguit el veredicte correcte”, va assegurar Rittenhous­e. “La defensa pròpia no és il·legal”, va afegir.

“Es pensa que està per sobre de la llei”, va replicar John Huber, pare del segon dels difunts aquell 25 d’agost del 2020. El seu fill, l’Anthony, de 26, blanc com l’autor dels trets, va intentar desarmar Rittenhous­e després d’engegar-li quatre trets mortals amb el seu AR-15 a Joseh Rosenbaum, de 36.

“Si l’autor hagués estat negre, el resultat seria molt diferent”, va remarcar John Huber la CNN. “Ara, ell (Rittenhous­e) està en llibertat i l’Anthony és això”, va lamentar, ensenyant una petita urna. El pare va culpar el jutge Bruce Schroeder, que va tenir una actitud en la vista oral de confrontac­ió amb el fiscal.

“La justícia era impossible amb aquest jutge”. El va acusar de retirar injustific­adament el delicte de tinença il·legal d’armes i de donar unes instruccio­ns al jurat que feien impossible la condemna. “El judici estava totalment manipulat, és una vergonya per a Kenosha”, va reiterar.

El veredicte ha demostrat la profunda divisió que hi ha als Estats Units. Justin Blake, oncle de Jacob Blake, l’home que miraculosa­ment va salvar la vida després de set trets d’un policia i origen de les protestes en aquesta ciutat de Wisconsin, va lamentar que un mocós surti de casa armat “com si això fos un joc, i això és la vida”. Per Blake, “aquest no és el nostre país”.

Malgrat que respecta la decisió del jurat, els progressis­tes, amb el president Joe Biden al capdavant, es van enfadar amb l’exoneració. S’avala així que qualsevol pot anar de justicier.

Però els conservado­rs van celebrar l’absolució. Trump va felicitar Rittenhous­e, l’adolescent que plora sense llàgrimes. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain