La Vanguardia (Català-1ª edició)

El negacionis­me inunda el carrer a Viena i sembra el caos a Rotterdam

Dos ferits per bales de la policia i 51 detinguts a la ciutat neerlandes­a

- VIENA/ROTTERDAM EPències

Desenes de milers de manifestan­ts a Viena, aldarulls als Països Baixos, pillatge i vandalisme a les Antilles franceses. La tornada de les restriccio­ns contra la covid, per atallar el rebrot que pren velocitat a Europa i que ha tornat a convertir el continent en epicentre de la pandèmia, inflama altre cop el negacionis­me.

A la capital austríaca, unes 40.000 persones segons la policia, moltes sense mascareta i sense mantenir la distància de seguretat, van protestar ahir contra el confinamen­t general que comença dilluns i contra la vacunació obligatòri­a.

La manifestac­ió va ser convocada per l’ultradretà Partit de la Llibertat d’Àustria (FPÖ) –que va parlar de 100.000 assistents–, tot i que el seu líder, Herbert Kickl, no hi va assistir perquè està en quarantena després de donar positiu per coronaviru­s. “Resistènci­a”, “Corona-Fake”, “Llibertat” o “A baix amb la coronadict­adura” eren alguns dels lemes d’una multitud que van confluir des de diferents punts de la ciutat al centre històric, a prop de la seu del Govern.

La policia va informar d’almenys cinc detencions per haver llançat ampolles i altres objectes als agents. També hi va haver denúncies per l’ús de simbologia nazi (un delicte a Àustria) com ara estrelles de David amb la paraula “no vacunat” o una pancarta en què es comparava el canceller, el democristi­à Alexander Schallenbe­rg, amb Josef Mengele, el metge nazi que va fer experiment­s amb interns al camp d’Auschwitz.

El Govern de conservado­rs i ecologiste­s que encapçala Schallenbe­rg va anunciar divendres un confinamen­t de 20 dies a partir de dilluns. La taxa de contagis és entre les més altes del continent, amb més de mil casos per 100.000 habitants en set dies. A més, per sortir del “cercle viciós dels confinamen­ts”, l’Executiu vol que a partir de febrer sigui obligatòri­a la vacuna per a tots els residents. A Àustria la taxa d’immunitzac­ió és d’un 65,7%.

L’FPÖ, tercera formació parlamentà­ria i amb un 20% d’intenció de vot, rebutja les vacunes i les restriccio­ns. “Us dic que no estic vacunat i no em deixaré inocular per força. És el meu cos i és la meva decisió”, va proclamar Michael Schnedlitz, líder de la formació ultra. També va parlar Martin Rutter, que s’ha fet popular amb la pandèmia per les seves actituds negacionis­tes.

Atesa la creixent divisió social, el president d’Àustria, Alexander Van der Bellen, va apel·lar divendres a la concòrdia i a la unitat en un discurs televisat. “No se soluciona res assenyalan­t amb el dit l’altre”, va dir.

A Rotterdam, almenys dues persones van resultar ferides per trets de bala de la policia i 51 van ser arrestades divendres a la nit quan una protesta convocada per les xarxes socials contra les restriccio­ns va derivar en forts aldarulls. Va ser una “orgia de violència”, en paraules de l’alcalde de

Unes 40.000 persones marxen contra el confinamen­t a Àustria convocades pel partit ultra

Els manifestan­ts van atacar amb pedres i focs artificial­s els agents i van incendiar cotxes a Rotterdam

Rotterdam, Ahmed Aboutaleb.

Els manifestan­ts, a qui la policia qualifica d’“agitadors”, van atacar amb pedres i focs artificial­s els agents i van incendiar vehicles policials i cotxes de veïns.

Els agents van obrir foc real i van provocar dos ferits, que van ser hospitalit­zats. “Es van fer trets d’advertènci­a diverses vegades. En un moment donat, la situació va esdevenir tan perillosa que els agents es van veure obligats a disparar”, va explicar la policia, que va assegurar que entre els ferits hi ha diversos agents.

Prop de la meitat dels detinguts són menors i molts havien arribat a la ciutat des de diferents parts del país.

El ministre de Justícia i Seguretat, Ferdinand Grapperhau­s, va qualificar la violència com a “repulsiva de veure” i va subratllar: “La manifestac­ió és un gran dret de la societat, però el que vam veure ahir a la nit és simplement un comportame­nt criminal que no té res a veure amb el fet de protestar”.

Hi havia diverses manifestac­ions convocades aquest dissabte contra les restriccio­ns i els plans del Govern d’excloure els no vacunats del passi covid, però algunes van ser cancel·lades pels disturbis de divendres, com la protesta principal a Amsterdam. Malgrat això, centenars de manifestan­ts van marxar pel centre de la capital, molts amb un paraigua o una peça de color groc.

A l’altre costat de l’Atlàntic, una protesta contra el passi covid i la vacunació obligatòri­a dels sanitaris va derivar en una nit de caos a Guadeloupe, a les Antilles franceses. Malgrat el toc de queda, divendres a la nit hi va tornar a haver pillatges i focs, a més d’un atac a trets contra un cotxe policial. ●

 ?? Ag ?? Va ser “una orgia de violència”, ha dit l’alcalde de Rotterdam sobre els aldarulls de divendres a la nit en una protesta negacionis­ta
Ag Va ser “una orgia de violència”, ha dit l’alcalde de Rotterdam sobre els aldarulls de divendres a la nit en una protesta negacionis­ta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain