La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’oposició veneçolana torna a unes eleccions

La presència de la UE legitima els comicis locals i regionals

-

cions específiqu­es, que després van desembocar en l’esmena a la totalitat al sistema ultraliber­al, que van ser les protestes del 2019. En el cas de Boric, va ser un dels líders estudianti­ls que van paralitzar Xile per exigir educació università­ria gratuïta.

Favorit als sondejos que ja circulen per a la segona volta sobre un hipotètic enfrontame­nt amb Kast, Boric és el candidat d’Apruebo Dignidad, aliança de forces esquerrane­s que equivaldri­en al Podem espanyol, i també compta amb el suport del Partit Comunista, del qual el jove líder es va desmarcar durant la campanya criticant els governs autoritari­s de

Nicaragua i Veneçuela.

Malgrat que tant Kast com Boric basen part del seu èxit en l’antipartid­isme i la crítica a la casta política, el primer va ser un pes pesant de l’UDI i el segon és diputat des del 2014 i engloba un partit gens nou com el comunista. A més, l’ascens de tots dos a les enquestes ha provocat que destacats membres de la dreta governant i del Partit Socialista els donin suport públicamen­t. Per exemple, la diputada socialista Maya Fernández, neta del president enderrocat per Pinochet, Salvador Allende, apareix fins i tot a la propaganda amb Boric i no amb Provoste.

En aquest sentit, el professor de la Universita­t de Xile, Octavio Avendaño, afirma que “l’antipartid­isme, que és molt exacerbat, no ve de fora dels partits”, tot i que reconeix que Kast i Boric avui no estan personalme­nt “vinculats als partits tradiciona­ls”, que han experiment­at una “forta caiguda en termes organitzat­ius”. En una entrevista telefònica amb La Vanguardia des de Santiago, aquest sociòleg assegura que alguns polítics tradiciona­ls “van assumir l’antipartid­isme per posicionar-se”.

No obstant això, Avendaño adverteix que “no hi ha res segur” als comicis d’avui perquè “l’electorat és massa volàtil” i remarca que “no estan ateses les condicions perquè un sol líder polític aconseguei­xi atreure una àmplia majoria de l’electorat”, per la qual cosa, si es confirmés que Kast i Boric passen a segona volta, requeriran pactes amb la resta de candidats i partits polítics.

També amb els partits tradiciona­ls. ●

Les eleccions d’avui a Veneçuela són regionals i municipals. No són presidenci­als, ni legislativ­es però són transcende­ntals. Els comicis represente­n la tornada al terreny de joc d’una oposició que, migrada i tot, amb els seus dirigents empresonat­s, exiliats o inhabilita­ts, entoma aquesta jornada com una nova oportunita­t de posar fi al règim chavista.

Oxigen per a l’oposició, però també per al Govern de Nicolás Maduro, perquè la implicació de la UE amb l’aportació d’observador­s internacio­nals suposa una certa legitimaci­ó del règim. És una mena de treva. No ha canviat res. Tant la UE com els EUA continuen consideran­t autoritari Maduro, si no un dictador. Tanmateix, després de la desaparici­ó del mapa continenta­l del bel·licista Trump, la comunitat internacio­nal no té més remei que forçar una entesa entre Govern i oposició. Amb un objectiu difícil: aconseguir que les eleccions presidenci­als del 2024 es puguin celebrar de manera lliure i transparen­t, amb la participac­ió de l’oposició, amb observador­s estrangers i amb l’acceptació dels resultats per totes dues parts.

La pressió al chavisme en forma de sancions econòmique­s i personals contra els dirigents del règim ha produït alguns efectes els últims anys. El darrer, les negociacio­ns emparades per Noruega, que en la seva última etapa es desenvolup­aven a Mèxic. Tanmateix, la recent extradició des de Cap Verd cap als EUA de l’empresari colombià Álex Saab –assenyalat com a testaferro de Maduro–, va fer que el president veneçolà ordenés la retirada de la delegació chavista. Hi ha senyals que, després dels comicis, el diàleg es reprendrà. Això sí, un resultat molt favorable al chavisme –legitimat per la UE– podria jugar en contra de les demandes opositores, entre les quals l’avançament de les presidenci­als.

Ara bé, el principal obstacle per a l’oposició és ella mateixa. La divisió de l’antichavis­me continua i com més va més gran és la distància entre els diferents líders i, sobretot, entre els opositors que es van exiliar i els qui van decidir continuar lluitant des de Veneçuela, amb el cost i la repressió que els ha comportat.

A més, dins del país es disputen el lideratge opositor l’excandidat presidenci­al Henrique Capriles i l’autoprocla­mat president interí, Juan Guaidó. Capriles crida a participar en els comicis, que assegura han de significar “un rellançame­nt i una reorganitz­ació” de l’oposició. Per la seva banda, Guaidó juga a l’ambigüitat, perquè critica les eleccions però el seu sector també s’hi presenta.

L’oposició va boicotejar i no es va presentar a les presidenci­als del 2018 ni a les legislativ­es del 2020, actitud que va donar pas a victòries aclaparado­res del chavisme. ●

Boric és producte d’una preqüela de l’esclat social del 2019, les protestes estudianti­ls

Tot apunta que tant Kast com Boric necessitar­an pactar amb altres partits, tradiciona­ls inclosos

 ?? MIGUE  GUTIERREZ / EFE ?? Acte chavista a Caracas
MIGUE GUTIERREZ / EFE Acte chavista a Caracas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain