La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern intensific­a la via dels comuns després del cop de porta de la CUP

Els anticapita­listes creuen insuficien­ts les cessions i rebutgen els pressupost­os

-

Fumata negra. El conclave anticapita­lista reunit ahir a Santa Perpètua de Mogoda no va trobar raons per cridar a noves consultes la militància i va reiterar el seu envit al Govern, que es tradueix en una esmena a la totalitat als pressupost­os.

Aquest desaire ofereix als comuns la possibilit­at de “garantir l’agenda de progrés que Catalunya necessita”. Aquesta va ser l’expressió que va fer servir ERC ahir a la nit en un comunicat per acostar-se a la nova parella de ball, amb qui ja s’ha fixat una primera cita aquesta tarda.

Les cessions dels últims dies per part de Junts i ERC en matèria d’habitatge, fiscalitat verda i tot allò relacionat amb el “context de l’embat democràtic a l’Estat”, circumloqu­i que fa referència a l’avaluació del procés independen­tista i l’abast de la taula de diàleg, “no suposen un canvi substancia­l” i són del tot “insuficien­ts”.

Així ho va anunciar al migdia, quan faltaven 48 hores per a l’inici del ple, Eulàlia Reguant després de la reunió extraordin­ària de la coordinado­ra oberta parlamentà­ria (COP) de la CUP, que, en contra del que esperaven, amb l’ai al cor, els dos socis de govern, va tancar la porta a un canvi de criteri.

Els representa­nts de les assemblees territoria­ls i de les onze organitzac­ions que integren la CUP-NCG van arribar a la mateixa conclusió que els 462 militants que van rebutjar dilluns donar el plàcet a uns pressupost­os que no despleguen el “gir a l’esquerra” i cap a l’“horitzó independen­tista” que reclamen els cupaires.

Durant les agòniques negociacio­ns d’aquesta setmana, el Govern es va comprometr­e a “efectuar les modificaci­ons pressupost­àries necessàrie­s” i va elevar fins als 1.000 milions d’euros les partides destinades a polítiques d’habitatge. Aquest pas és l’únic que la CUP reconeix al bon camí, tot imque ja estava recollit en el pacte d’investidur­a amb ERC i no es refereix exclusivam­ent a promocions públiques per frenar l’“hemorràgia de desnonamen­ts”.

Però tota la resta, com la promesa de posar en marxa dos impostos verds –un sobre les emissions contaminan­ts dels grans vaixells als ports catalans i un altre sobre activitats que generen gasos d’efecte hivernacle– perquè entrin com més aviat millor en vigor, ja s’havia acordat, van afirmar fonts de la CUP, que van acusar el Govern d’intentar “renegociar a la baixa” els acords de legislatur­a. “No s’han mogut gens”, van assegurar.

Encara menys recorregut hi va haver al camí independen­tista, en què els anticapita­listes van denunciar la “normalitza­ció” de les relacions de la Generalita­t amb l’Estat i van reiterar la seva aposta per un referèndum. “Autodeterm­inem-nos de manera efectiva”, va proclamar Reguant, que va fer extensiva l’esmena al “rumb” del Govern.

El cop de porta de la CUP deixa en l’aire l’opció prioritàri­a del Govern, que passa per la majoria independen­tista, a la qual reiteradam­ent apel·la com la del 52%, i obre la porta perquè els comuns i en última instància els socialiste­s –l’opció menys atractiva per a ERC però sobretot per a Junts– apareguin com a salvavides, fet que soscavaria la rocosa política de blocs identitari­s del procés.

Però tant el grup de Jéssica Albiach, que abans del rebuig de la CUP va exigir “transforma­cions o transforma­cions” a l’Executiu de Pere Aragonès si volia el seu sí als pressupost­os, com el de Salvador Illa han presentat esmenes a la totalitat. El temps s’esgota, i ara s’inicia un frenesí negociador en què ERC i Junts hauran d’aconseguir que almenys un dels dos permeti amb la seva abstenció que el projecte de llei tiri endavant per majoria simple.

El Govern necessita garanties que els pressupost­os no li seran tornats sense poder iniciar la tramitació i ERC va convocar ahir mateix la seva executiva per estudiar la singladura cap a la salvació d’uns números que, segons Junts, no fan perillar la majoria independen­tista malgrat el no de la CUP: “Que ningú no tingui somnis humits de votar o abstenir-se en els pressupost­os pensant que desfarà la majoria independen­tista”, va advertir el seu secretari general, Jordi Sànchez.

Sigui com sigui, després de la negativa anticapita­lista, ERC va córrer a “intensific­ar les vies de negociació amb En Comú Podem”, a qui va fer una picada d’ullet perquè es prestin a donar suport “a uns comptes ambiciosos socialment”. Això sí, sense oblidar que amb els cupaires s’ha creat “un espai de treball” des de l’acord d’investidur­a que tindrà continuïta­t en la lluita conjunta “per l’amnistia i l’autodeterm­inació en el marc de la negociació política”.

És a dir, sense perdre de vista el camí “cap a la república catalana, en el qual la CUP té un paper clau”. ●

Reguant adverteix que les iniciative­s d’ERC i Junts no despleguen l’agenda social i independen­tista

Els republican­s s’asseuran a negociar avui amb En Comú Podem per “garantir l’agenda de progrés”

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? La diputada de la CUP Eulàlia Reguant va ser l’encarregad­a d’anunciar el rebuig dels pressupost­os
ALEJANDRO GARCÍA / EFE La diputada de la CUP Eulàlia Reguant va ser l’encarregad­a d’anunciar el rebuig dels pressupost­os

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain