La Vanguardia (Català-1ª edició)

Prevenció a Collserola

-

Collserola és el gran pulmó verd de Barcelona, font de grans beneficis ecològics. És també una zona d’esbarjo d’utilitzaci­ó massiva. Més de sis milions de persones visiten cada any aquest parc natural, no poques d’elles diàriament. Si l’ocupació de Collserola era ja important fa anys enrere, la pràctica de l’esport, generalitz­ada de forma progressiv­a, i la sortida de la pandèmia han incrementa­t encara més el seu ús.

Inevitable­ment, aquest ús extensiu del parc comporta un increment dels riscos a què es veu exposat, entre ells el d’incendi. Associacio­ns de veïns denuncien el potencial destructiu que podria tenir allà el foc. Un potencial agreujat per una massa boscosa amb deficient manutenció: moltes finques són privades i la silvicultu­ra sovint ja no és rendible, la qual cosa propicia el preocupant abandoname­nt de la seva conservaci­ó.

En aquestes circumstàn­cies, un incendi podria devastar el parc. I no diguem si es produís un incendi de sisena generació –una autèntica tempesta de foc–, com els que ja s’han assolat grans superfície­s de Califòrnia, Austràlia o Portugal, amb una capacitat destructiv­a monstruosa, afortunada­ment desconegud­a fins a la data a Catalunya. Davant aquest tipus de contratemp­s, poc poden fer els serveis convencion­als de bombers.

La crida d’atenció ha estat ja donada per les esmentades associacio­ns, que proposen de millorar la gestió forestal, intensific­ant les operacions de neteja dels boscos de Collserola, potser amb el concurs de ramats, introduint alguns cultius, fent determinad­es intervenci­ons paisatgíst­iques i, per descomptat, perseguint els abocaments il·legals i contenint l’ús incívic que algunes persones fan d’ells. Aquestes serien actuacions pertinents.

Pertinents, sí. Però no immediates, ja que el pressupost disponible ronda els 6,3 milions anuals i es dedica en bona mesura al pagament del personal. Es tracta d’una quantitat congelada des de fa temps, sens dubte insuficien­t, i considerab­lement inferior als pressupost­os que van assolir màxims històrics, al voltant dels vuit milions d’euros.

Atesa la situació, la pregunta que és procedent fer-se a continuaci­ó és la següent: correrem el risc que es produeixi a Collserola un contratemp­s com el descrit sense haver pres les mesures necessàrie­s per evitar-ho? La resposta a aquesta pregunta, òbviament, és no. És obligat, per tant, millorar el mantenimen­t de Collserola. ●

La denúncia de la deficient neteja del parc obliga a actuar l’administra­ció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain