La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sobre la bretxa generacion­al

- Carme Riera

El món és dels joves. Perdó per escriure una obvietat tan gran. No hi ha dubte que és així i que en aquest món de joves sembla que cada vegada hi ha menys espai per als que ja no ho som. Un aspecte que constituei­x, a la meva manera de veure, una caracterís­tica fonamental del segle XXI als països del primer món. Als del segon i el tercer, més conservado­rs amb les seves tradicions i més respectuos­os amb la gent gran, la ruptura generacion­al no és tan greu com al nostre. Els avis encara conten contes als seus nets, els mateixos que a ells els van contar els seus, variant-los potser només una mica, mentre que aquí, als nets, nascuts ja digitals, els interessen les imatges de les tauletes, les imatges dels contes de Disney, més que no les paraules dels avis.

La pandèmia va acréixer la ruptura generacion­al de manera tràgica perquè entre la vida d’un jove i la d’un vell, especialme­nt durant els primers mesos, es va optar per la del jove, com manen els protocols de guerra. En alguns hospitals, metges i infermeres no van tenir més remei que aplicar-los, amb el consegüent pànic dels ancians. Un pànic no tant a la mort, sinó a la mena de mort a la qual se’ls condemnava, molt sovint abandonats i sols, perquè calia concentrar tots els esforços per salvar els joves. Encara que els vells eren capaços d’acceptar-ho, com a llei de vida, no deixava de resultar traumàtic. No està clar que l’instint de conservaci­ó disminueix­i a mesura que complim anys.

Molts ancians durant la covid s’han sentit i es continuen sentint ara mateix exclosos. La conducta de molts joves amb la seva presumpta insolidari­tat cap als grans, manifestad­a en els botellots de les nostres ciutats, que els telenotíci­es no han deixat de difondre, no ha fet sinó aprofundir la bretxa oberta entre els uns i els altres.

Bastants anys abans de la pandèmia, alguns ja alertaven sobre la despesa que suposaven els ancians per a les economies dels països rics. El 2012 el Fons Monetari Internacio­nal va advertir que l’estabilita­t financera global havia de tenir en compte el perill que implicava el fet que la població fos cada vegada més longeva i el 2013 el ministre de Finances japonès Taro Aso es va fer famós per demanar als japonesos vells que s’afanyessin a morir-se, per no arruïnar l’Estat. En aquest sentit, la pandèmia ha vingut a donar-li la raó. La covid s’ha emportat molts vells, un alleujamen­t gran també, per descomptat, per a les nostres economies occidental­s.

Els que governen les societats capitalist­es avançades, i no em refereixo tant als poders polítics com als econòmics, molt especialme­nt els poders tecnològic­s, més concretame­nt els que formen part de l’imperi de Silicon Valley, saben que els vells sobren perquè les seves destreses en la matèria de les noves tecnologie­s són molt minses i per això els han deixat de banda. Els joves, per contra, que fan anar les xarxes, són actius a Facebook i Instagram, piulen sense descans, envien i reben watsaps sense parar, segueixen els seus influencer­s i es passen el dia pendents dels seus mòbils i tauletes, són, sense cap dubte, els escollits per les tecnològiq­ues per encaminar les seves vides cap a uns interessos determinat­s i treure’n un bon profit econòmic. Ser hàbils en tots aquests usos ha empoderat els joves, sí, però, alhora, sense que ho notin, els ha fet infinitame­nt vulnerable­s a les imposicion­s de l’imperi digital i ha incrementa­t de manera irreversib­le, al meu entendre, la ruptura generacion­al. ●

Els vells sobren perquè les seves destreses en noves tecnologie­s són molt minses

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain