La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les cordes del titella

- Ramon Rovira

ABielorúss­ia la Unió Soviètica (URSS) no va caure mai. L’economia continua estatitzad­a, les estàtues de Lenin i Stalin ocupen places principals i l’agència nacional d’intel∙ligència es continua dient KGB. L’herència soviètica es perpetua en Aleksandr Lukaixenko, l’únic membre del Parlament bielorús que va votar contra la dissolució de l’URSS, i que va aconseguir el poder el 1994, quatre anys després de la independèn­cia. Convertit en l’últim dictador d’Europa, Lukaixenko ha imposat una autocràcia fèrria en què s’ha laminat qualsevol indici d’oposició, es tortura els adversaris i es manipulen les eleccions. Els seus mètodes gangsteril­s han culminat en l’organitzac­ió d’una crisi migratòria artificial en què el tràfic d’éssers humans és la resposta a les sancions imposades per la Unió Europea pel seu despotisme. Però malgrat el seu aspecte fatu i de perdonavid­es, Lukaixenko és només un guinyol, una marioneta lligada a les cordes que es mouen des del Kremlin.

Sotmès a la voluntat de Vladímir Putin, el líder bielorús és una peça en l’engranatge de desestabil­ització que maneja la presidènci­a russa contra les democràcie­s europees. Peó del capatàs, executa amb diligència i sense queixar-se les ordres per salvaguard­ar un clatell amb data de caducitat. Tant d’afany per complaure l’amo de vegades el porta a excessos com ara amenaçar de tancar l’aixeta del gas rus que passa pel seu territori camí d’Europa i per la qual cosa el van reprendre degudament. Per tant, per evitar conflictes com el migratori gestat a la frontera entre Bielorússi­a i Polònia, és inútil negociar amb qui no té la clau de la solució.

La suma d’alarmes enceses en la relació entre Rússia i la UE és preocupant. La crisi a la frontera oriental d’Ucraïna, l’ocupació de la península de Crimea o els reiterats desafiamen­ts aeris i navals acceleren una escalada militar molt perillosa. Moscou encara no ha paït l’ampliació exprés de la UE fins a les seves pròpies barbes. Va ser un error estratègic perquè va despertar l’orgull rus, fins aleshores ensopit. Però la contumàcia de les parts només condueix a la catàstrofe. Tallar els fils de Lukaixenko ajudaria a refredar els ànims. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain