La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’auge de la pandèmia a Europa replanteja les restriccio­ns

Margarita del Val proposa teletrebal­l i mascaretes al carrer durant dos mesos

-

La viròloga del Centre Superior d’Investigac­ions Científiqu­es (CSIC) Margarita del Val és partidària que Espanya no segueixi les estratègie­s dels països centreeuro­peus, que ara estan responent a un tipus d’emergència que a Espanya, amb un índex de vacunació molt més alt, no hi ha en aquests moments, segons va explicar ahir durant una entrevista al programa Via Lliure de RAC1.

La investigad­ora va advertir que la pandèmia “no s’ha acabat i aquesta última etapa és a les nostres mans. Aquest hivern —va assenyalar—, a veure com el passem. Que no hi hagi cap sorpresa una altra vegada. No ens confiem. Hem d’adoptar algunes mesures més que no han de ser tan restrictiv­es com armes” servir.

Entre aquestes armes, a més de la recuperaci­ó de la mascareta als espais exteriors, sobretot a les grans ciutats, on hi ha aglomeraci­ons en aquestes dates, Del Val va proposar “recuperar des d’ara i fins a finals de gener el teletrebal­l”. Una altra mesura seria que les autoritats subvencion­essin la compra de tests d’antígens perquè tota la població se’ls faci abans de les reunions familiars, fins i tot encara que estiguin vacunats.

La científica va qualificar la situació d’Espanya de molt millor que la d’altres països. “Entre que vam tenir més índex d’infectats i que vam vacunar molts de més de 60, el nombre de persones que poden morir, que poden saturar els hospitals, el nombre de persones d’alt risc a Espanya és 20 vegades menor que a Alemanya”. “A Espanya —va observar— s’han vacunat més d’un 98% de les persones de més de 60 i, comptant els pocs que s’han infectat, queda menys d’un 1% sense gens d’immunitat. Això és molt important, és una jugada molt bona. Del Val es va declarar, de moment, poc partidària d’administra­r una tercera dosi de la vacuna, perquè va apuntar que “les vacunes no han protegit mai de la infecció, però aquest no és el tema del debat. L’important és fins a quin punt ens protegeixe­n de la malaltia greu i en això continuen protegint molt i això no ha decaigut”. No descarta que després de gener es pugui frenar del tot l’epidèmia. “Depèn de com vagi l’hivern. Depèn de com ho fem. Amb aquest virus no ens podem relaxar. Soc relativame­nt optimista si prenem les mesures necessàrie­s. Si les deixem de banda, absolutame­nt pessimista. Si un 5% de les persones vacunades emmalaltei­xen de cop, això seria com la primera onada”. ●

 ?? BPA VÍA EUROPA PRESS / EP ?? Manifestac­ió a Itàlia contra el passi covid imposat pel Govern
BPA VÍA EUROPA PRESS / EP Manifestac­ió a Itàlia contra el passi covid imposat pel Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain