La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sant Miquel del Fai obrirà al públic a la primavera

La Diputació de Barcelona va adquirir aquest espai natural el 2017 i ara hi fa obres d’adequació

- Sant Feliu de aodines

Quatre anys després que la Diputació de Barcelona adquirís l’espai natural de Sant Miquel del Fai, entre el Vallès Oriental i el Moianès, i després d’algunes reformes, ja hi ha data d’obertura. Aquesta finca emblemàtic­a de 70,5 hectàrees, rica en patrimoni natural i arquitectò­nic, reobrirà al públic la primavera vinent. Així ho ha anunciat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, després de puntualitz­ar que es farà “de manera gradual fins arribar al 100% de tota la seva capacitat i oferta”.

Marín detalla que, ara per ara, s’han acabat les actuacions relacionad­es amb l’entorn –enllumenat, cablatge i 1.500 metres de baranes–, amb què “podem garantir la seguretat de tots els visitants en aquests espais naturals”. Des d’octubre es treballa en l’aparcament i als accessos, una intervenci­ó que està prevista que duri sis mesos. Una vegada es reobri, l’entrada serà pública i gratuïta i es podrà gaudir de la vista dels cingles de Bertí amb diverses cascades naturals, a més d’una ermita romànica del segle XII, una petita abadia benedictin­a del segle XV amb sales gòtiques i diverses representa­cions pictòrique­s, un conjunt patrimonia­l reconegut com a bé d’interès nacional. La zona verda està integrada dins de l’espai d’interès natural dels cingles de Bertí, inclòs alhora a la Xarxa Natura 2000.

Tant Marín com els alcaldes dels municipis veïns –que durant anys van reivindica­r la titularita­t pública de Sant Miquel de Fai– reconeixen que serà “un espai de referència en la visita i interpreta­ció dels cingles de Bertí, i també en la interrelac­ió entre el patrimoni natural i cultural, dins de la singularit­at del seu paisatge”.

El juny del 2017 la Diputació va formalitza­r la compra del recinte a l’empresa Espai Natural Sant Miquel del Fai SL, per 1,3 milions. Des del 1990 va estar en mans privades i a més de visites, s’hi van fer casaments i múltiples esdevenime­nts. Durant aquesta etapa, prop d’1,4 milions de persones (104.000 de les quals, escolars) el van visitar. Ara el conjunt està qualificat com a terreny no urbanitzab­le. ●

La primera vegada que Letizia Ortiz va utilitzar una tiara va ser el dia del casament amb el príncep d’Astúries. Els últims 17 anys (10 com a princesa, una mica més de 7 com a reina) pel seu cap han passat totes les joies de la Corona, primer les apropiades per a una princesa hereva i després les que coronen una reina. Aquesta setmana, amb la visita del president d’Itàlia, Sergio Mattarella, Letícia ha tornat a obrir el joier reial. Tiara russa, collaret, arracades i braçalet de xatons de brillants; un tresor històric i crematísti­c, que va combinar amb un anell de plata banyat en or de Karen Hallam, que li va regalar el Rei en un aniversari de compromís i que no es treu ni per dormir.

Dimarts els Reis inicien a Suècia una visita d’Estat en què no faltaran ocasions per lluir les joies, tenint en compte l’afició i el mostrari que tenen les dones de la casa reial sueca. La reina Letícia haurà d’incloure a l’equipatge alguna o algunes de les valuoses joies que custodia: les que va rebre de la reina Sofia i que, en un futur passaran a la seva filla, Elionor, la primera reina titular des d’Isabel II.

Encara que les tiares més espectacul­ars es reserven per a les ocasions de gala en què participen altres cases reials, dimarts la reina Letícia es va posar l’anomenada La Rusa. La joia va ser un regal d’Alfons XII a la seva esposa María Cristina de Habsburg, que la va deixar en herència a la reina Victoria Eugènia. D’ella va passar a Mercedes de Borbón, que la va fer servir al seu casament, de la mateixa manera que la seva filla Pilar i la seva neta Simoneta GómezAcebo. Després de la mort de la comtessa de Barcelona, la joia va passar a ser propietat del rei Joan Carles,després de comprar a les seves germanes la part de l’herènÓTBTC La Reina, dimarts, en el sopar de gala al president d’Itàlia, amb la tiara Russa, i el collaret, arracades i braçalet de xatons

 ?? JUDIT aONTRERAS / DIPUTAaIÓ DE BARaELONA. ?? La finca, entre el Vallès Oriental i el Moianès, té 70,5 hectàrees
JUDIT aONTRERAS / DIPUTAaIÓ DE BARaELONA. La finca, entre el Vallès Oriental i el Moianès, té 70,5 hectàrees
 ?? EP ??
EP
 ?? MANUEL H. DE LEÓN / EFE ?? Prussiana
MANUEL H. DE LEÓN / EFE Prussiana
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain