La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les ‘fake news’, a escena

Agrupación Señor Serrano arriba a Temporada Alta amb ‘The mountain’

- ESCENARIS MAGÍ CAMPS

Quan el 1938 un jove Orson Welles va retransmet­re una adaptació radiofònic­a de la novel∙la La guerra dels mons, d’H.G. Wells, d’alguna manera acabava d’inventar les fake news. El mèrit de coronar l’Everest és avui d’Edmund Hillary, però és possible que 29 anys abans George Mallory hagués fet el cim. Però com es pot demostrar? Qui li pren la fama ara al neozelandè­s? El tercer convidat és Vladímir Putin, no pas en persona, però sí en màscara digital. Que potser el president rus és un altre rei de les notícies falses? Agrupación Señor Serrano ho va posar tot plegat damunt de l’escenari amb The mountain, ahir al Teatre de Salt, dins de la programaci­ó de Temporada Alta.

Com que les notícies falses són el nostre pa de cada dia, Agrupación Señor Serrano també n’ha produït durant la preparació de The mountain. Mitjançant comptes falsos i bots a Facebook, van aplegar una bona colla de seguidors amb notícies de debò i, quan els van tenir atrapats a la seva xarxa, els van començar a colar notícies falses. Però, esclar, tot veient la funció, fins i tot aquesta operació pot ser falsa.

El muntatge es va estrenar “a mitges” al Grec de l’any passat, en els pitjors moments de la pandèmia, quan la companyia no havia pogut assajar tot el que tenia previst. Però la proposta barcelonin­a era prou atractiva i necessària com per arriscar-se amb un muntatge embastat. Ara, ben assentat, ha fet el cim al festival gironí, coproduït pel Grec, el Lliure i el Conde Duque, entre d’altres, en la setmana dels programado­rs de Temporada Alta.

Dissabte va ser un dia important, en aquesta setmana dels programado­rs. El ballarí Antes Collado va presentar Crisálida, sortint del capoll i tornant-hi, sense sortir mai de la gàbia de vidre, una metàfora de les noves formes de vida, individual i claustrofò­bica, al Centre Cultural La Mercè. La Veronal, Frederic Amat i Cabosanroq­ue es van conxorxar per pintar i ballar a l’ensems a RRR, al Canal de Salt. El dia es va cloure a La Planeta, amb la Conferenci­a espectacul­ar, de David Espinosa. Amb ninots, joguines i tota mena d’objectes, l’artista va repassar grans moments d’alguns dels seus artistes més admirats. Una reducció a la representa­ció mínima de La Fura dels Baus o de Pina Bausch, entre d’altres. Si algú ho podia fer, només podia ser l’artista d’Elx.

I també aquests dies, el creador escènic José Antonio Portillo hi presenta el muntatge A pie, a La Mercè, amb una escenograf­ia mecànica que reflexiona sobre la maternitat, i és la llavor d’un futur espectacle. Amb aquest muntatge, Portillo ha participat amb els instituts de Girona i Salt en el nou projecte d’arts i formació A Tempo, una col∙laboració de Temporada Alta i La Ciutat Invisible. ●

La setmana dels programado­rs continua a l’alça al festival de teatre gironí

 ?? JORDI SOLER ?? Una imatge de The mountain, d’Agrupación Señor Serrano
JORDI SOLER Una imatge de The mountain, d’Agrupación Señor Serrano
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain