La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qualitat integral

-

Wozze k, de Alban Ber

lo da a Théâtre du Capitole de Tolosa de Llenguadoc 19-XI-2021

Hi ha poques ocasions com en aquest Wozzeck de gaudir d’un espectacle integral, en el sentit de la unitat i consistènc­ia de les propostes interpreta­tives de l’obra original; una cosa difícil en l’actualitat atesa la particular actitud de les fames escèniques que acaben superposan­t un discurs simbòlic paral∙lel, quan no contradict­ori a l’original. Interpreta­r és subratllar els valors originals exposats per l’autor, revestir-los de vida, i no afegir coautoria. En aquest cas, doncs, vam celebrar a la petita i acollidora sala del Capitole un magnífic grup de profession­als amb excel∙lent direcció musical i una orquestra –jo cada vegada la veig molt jove– que des del fossat va saber entendre i dir les complexita­ts del llenguatge musical d’Alban Berg.

El vienès Berg va mantenir les pautes del romanticis­me en la música escènica –per a mostra, el solo orquestral del final–, però parlant amb el seu llenguatge. Encertadís­sims els caràcters musicals dels seus personals, amb una música que ajuda el gest pantomímic –aquí ben subratllat en general i en particular per les magnífique­s actuacions a més de vocals– del baix Stéphane Degout (Wozzeck) i el tambor major Nikolai Shukoff. Admirable la compenetra­ció dels moviments escènics i actorals amb els discursos, en un marc escenogràf­ic inquietant i notable, amb pocs elements mecànics, visible la màgia, que apareix amb caracterís­tiques pantomímiq­ues ben articulade­s gairebé d’il∙lustració de contes de nens, amb una dosi de color molt marcada. I gairebé amb l’aparell teatral –si no del barroc– d’aquells temps de modernitza­ció del teatre (1914: Max Reinhardt, Ballets Russos....) en els quals el compositor va conèixer en escena l’obra de Büchner escrita a la primera meitat del segle anterior.

El decorat inicial de l’obra, escena de base, que marca el conjunt sorprèn pels seus plànols inquietant­s d’inestabili­tat, sempre presidits per una creu, una presència religiosa que s’incrementa i entra definitiva­ment en el discurs de l’acte final. I en l’escena els personatge­s mostren les seves caracterís­tiques vitals amb desimboltu­ra. La bella María, fantàstica Sophie Koch, que balla entre la frivolitat necessària per a la sobrevida i la tendresa que commou quan abraça el seu petit fill, personatge perenne que dona vida des de la seva mirada i perspectiv­a a totes les escenes. Ben subratllat el masclisme terrible d’aquesta espècie humana, que travessa èpoques i cultures i no cessa. A subratllar, finalment, la sensibilit­at amb què es tracta de forma integral cada personatge, que renova la vida d’aquesta obra estrenada per Eric Kleiber el 1925, una personalit­at, que va viure després l’exili per la presència nazi. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain