La Vanguardia (Català-1ª edició)

La inflació i la reducció d’estocs desllueixe­n les ofertes del ‘black friday’

El comerç afronta la campanya de vendes amb menys descomptes i més moderats

- Barc lona

L’efecte papallona de l’encariment de l’electricit­at i de les matèries primeres arriba fins al black friday, la primera gran cita comercial de final d’any. Els descomptes tornaran a protagonit­zar la campanya, però no seran tan agressius com en l’anterior, sinó més moderats, per l’increment de costos que estan assumint els venedors i que es menja els marges com un tèrmit, indiquen comerciant­s i especialis­tes consultats.

S’hi afegeix un estoc inferior de productes. El 2020, encara amb la ressaca del confinamen­t de primavera, les botigues van acumular una gran quantitat de gènere que calia treure’s de sobre tant sí com no amb ofertes de demolició. Els magatzems ara estan menys atapeïts i no hi ha aquella necessitat imperiosa de donar sortida a tal quantitat de productes. La conseqüènc­ia: promocions sí, però sense passar-se.

“No esperem que hi hagi grans descomptes”, afirmen des de la Confederac­ió Espanyola de Comerç (CEC). “En la situació actual, una campanya de descomptes agressius provocaria una estrangula­ció dels marges de les empreses” degut “als molts sobrecosto­s que estan assumint els comerços, com la pujada del preu de la llum, l’encariment del transport o de les matèries primeres”, considera la principal organitzac­ió del comerç minorista.

Una avaluació feta per la CEC indica que la factura elèctrica s’ha arribat a incrementa­r fins a un 50% als establimen­ts. És a dir, una botiga de mida mitjana que acostuma a pagar una factura d’entre 400 i 500 euros al

En percentatg­e

Les botigues paguen fins a un 50% més de rebut de la llum, alerten des de la confederac­ió de comerciant­s

Si ja és difícil no apujar preus malgrat l’alça dels costos, encara ho és més fer promocions, afirma el sector

Creixement del consum previst per al 2021

Recuperaci­ó del consum en béns duradors des del final de l’estat d’alarma

Despesa en béns duradors per canal de venda

20 16 12 8 4 0

Variació 2021-2019 Variació 2019-2018

FONT:

En percentatg­e 0 2 4 6 8 10 12

Variació respecte al mateix període del 2019 En percentatg­e

Pagaments presencial­s

2020 G FMAM

J

Pagaments ‘e-commerce’

J AS OND

2021

G FM A MJ

JAS

mes està patint un increment de 200 euros, continuen des de la CEC.

“Les matèries primeres i els costos fixos s’encareixen, estem fent un esforç per no repercutir-ho en el preu final del producte, però no podem fer tants descomptes”, afegeix Francesc Casanovas, representa­nt de l’associació catalana de comerciant­s de centres comercials i propietari de la cadena de joieries Fina García.

Aquest context alcista, al costat de la pressió que exerceixen gegants de l’e- commerce com Amazon, ha obligat els empresaris del retail a preparar una campanya de promocions amb precisió mil∙limètrica per no ofegar-se amb els marges i evitar sorpreses en el compte de resultats. “No podem anar en contra de les tendències i si l’en línia es bolca en els descomptes, les botigues hi hem de respondre; però som molt curosos perquè tot el que venguem ara a base de promocions no ho vendrem per Nadal; els empresaris ens hem anat coordinant per fer front a aquesta situació”, comenta Casanovas.

La guerra de preus de l’últim black friday per desprendre’s de l’estoc acumulat durant l’estat d’alarma ja és història, coincideix Jordi Bacaria, economista i consultor de desenvolup­ament local, estudis d’impacte i comerç urbà a J3B3. “A més, l’augment de costos i la pujada de la llum fan que no hi hagi ofertes tan intenses”, insisteix. Durant el congrés de la gran distribuci­ó celebrat el mes passat a Barcelona per Aecoc, diverses marques ja van avançar que la campanya no estaria tan enfocada en els preus ultra baixos. “Farem descomptes, però menys que l’any passat; seran més semblants als del 2019 perquè ara no tenim sobre estoc i les vendes anuals van millor”, explica Cristian García, director adjunt de Misako.

Alguns retailers proven fins i tot de desmarcar-se del friday. La cadena multimarca Sueños Negros, a Barcelona, ha enviat un correu als seus subscripto­rs per explicar que aquest any no se sumen als descomptes. La firma de roba Ecoalf també publicita la seva oposició al black friday, en aquest cas per motius de sostenibil­itat. Des de l’associació del retail familiar Comertia, en canvi, confirmen l’adhesió a la campanya amb ofertes importants, comenta el seu president, David Sánchez.

En tot cas, des de la CEC subratllen que al comerç de proximitat el black friday no té la mateixa adhesió que pot trobar en altres formats, per això estimen una participac­ió del 40%-45%. “Els que sí que s’hi sumen, ho faran arrossegat­s per altres formats comercials per no perdre les vendes de Nadal i no perquè els reporti un benefici real”, afirmen. Si a això se li afegeix una inflació superior a un 5%, recorden, la situació s’agreuja.

La resposta dels consumidor­s a una campanya amb menys promocions és una incògnita, confessen els venedors, tot i que de moment la despesa repunta de manera pràcticame­nt homogènia per franges d’edat, categoria de producte i canal de venda –vegeu gràfic adjunt–. L’estalvi embassat –50.000 milions segons càlculs del Govern– s’ha convertit en la rara avis de la recuperaci­ó i les previsions dels analistes són optimistes. L’augment de la despesa observada acabarà permetent que “aquest mateix any” el consum ja superi els registres previs a la pandèmia en tots els nivells de renda, assenyala l’última anàlisi sobre consum de CaixaBank Research.

Grans distribuïd­ors com El Corte Inglés confirmen el bon ritme de vendes i observen un avançament en les compres nadalenque­s. “Estem notant que el client està avançant les compres”, va dir Ricardo Goizueta, director de l’àrea Digital i d’e- commerce de la cadena de grans magatzems, dijous durant la presentaci­ó de l’estratègia omnicanal de la companyia.

L’última anàlisi de la consultora KPMG sobre consum i crisi a la cadena de subministr­ament assenyala també que els consumidor­s preparen abans les compres de Nadal, principalm­ent per la por de quedar-se sense els regals que busquen. La crisi de subministr­aments i els col∙lapses en el transport marítim han provocat problemes logístics, però la majoria de productes estan arribant. Hi haurà prestatger­ies plenes, tot i que no a un preu tan baix. ●

El turisme s’ha afegit en massa a la campanya de promocions del black friday per intentar dinamitzar la demanda a la temporada d’hivern, la seva pitjor època. Nombroses hoteleres i agències han llançat importants ofertes. Aquí sí que hi ha guerra de preus.

Les empreses estatals han estat de les primeres a apuntar-s’hi. És el cas de Paradores, amb descomptes d’un 25% a les seves Caixes Regal i l’ampliació de validesa fins a tres anys per fer-les servir. Les Caixes Regal, que es poden adquirir a la pàgina web de l’hotelera, són per a estades d’allotjamen­t amb esmorzar o mitja pensió i també per als seus restaurant­s. L’any passat l’empresa pública ja va vendre en aquesta campanya prop de 12.900 caixes, que van suposar 21.200 habitacion­s i 14.500 coberts. També ho ha fet Renfe amb el llançament de bitllets de l’AVE i Llarga Distància per desplaçar-se el 2022 als principals nuclis urbans del país. Per exemple, ara els bitllets entre Madrid i Barcelona són a partir de 10,9 euros; els de SevillaMad­rid des de 19,3 euros; Saragossa-Madrid, 8,35 euros; Madrid-València, 18,5 euros; Màlaga-Madrid, 20,3 euros; Madrid-Pamplona, 15,05 euros, o Alacant-Madrid, 16,6 euros.

En el transport aeri, companyies com ara Iberia, KLM o Air France han activat una pàgina especial només per a les ofertes de black friday, aprofitant que les rutes amb els Estats Units estan una altra vegada obertes per als turistes. I algunes grans hoteleres com ara NH o Meliá ja han tret les seves promocions amb unes perspectiv­es de venda més altes que l’any passat. En el cas de l’hotelera de la família Escarrer, han activat ofertes fins al dia 28 de novembre a més de 250 hotels a tot el món amb descomptes de fins a un 50%. Per la seva banda, NH Hotel Group ha anunciat ofertes de fins a un 40% de descompte durant els mesos vinents a qualsevol dels hotels de la companyia.

Iberostar, per la seva banda, ha activat paquets amb fins a un 60% de descompte en una de les destinacio­ns que més demanda està creant aquesta temporada a tot el sector turístic: les Canàries. Barceló o Riu ofereixen preus fins a un 50% més barats.

Amb aquestes ofertes de preus rebentats el sector espera continuar la bona tendència de l’estiu. El començamen­t dels viatges de l’Imserso, que s’espera que sigui entre els mesos de desembre i gener, donarà oxigen a una indústria que ara tot just comença a sortir del forat negre de la pandèmia. ●

Les compres de la campanya de Nadal s’estan avançant per la por de quedar-se sense regals

La despesa, malgrat totes les incertes existents, continua augmentant de manera homogènia

Les empreses públiques, entre les principals impulsores dels descomptes

 ?? CaixaBank Research Anna Monell / LA VANGUARDIA ?? Les marques es preparen per a una de les principals cites comercials de l’any
CaixaBank Research Anna Monell / LA VANGUARDIA Les marques es preparen per a una de les principals cites comercials de l’any
 ?? BArc lonIrOoA ??
BArc lonIrOoA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain