La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tornen les protestes socials

La pandèmia va avortar les millores salarials i laborals que hi hauria hagut d’haver amb la recuperaci­ó després de la Gran Recessió. Ara es tornen a posar sobre la taula en unes condicions complicade­s. Tot atia la protesta social.

- Manel Pérez

Ala coixa recuperaci­ó econòmica espanyola se li acumulen els dubtes. I un dels principals és la d’inquietud social. Quan les economies es recuperen de les crisis, gairebé de seguida s’activen les fases de la protesta i la reclamació social. La caiguda de l’economia les desanima: la por de la pèrdua de l’ocupació glaça les ànimes. Però quan l’ambient és optimista, els negocis milloren i les empreses ofereixen beneficis creixents, la part més feble intenta recuperar el que ha perdut. Reclamacio­ns d’augments salarials, millores de les condicions laborals i reconeixem­ent de nous drets s’incorporen a les agendes de les discussion­s entre els agents socials i d’aquests agents amb els governs.

Amb més motiu en el cas espanyol. Recordem que la sortida de la Gran Recessió es va processar a través d’un dràstic programa de rebaixes de costos salarials, augment de l’atur i deterioram­ent general de les condicions del mercat laboral, a més d’un deterioram­ent d’àmbits importants de la despesa pública a les xarxes d’atenció social, en especial en el sanitari, com es va posar de manifest durant la pandèmia i gairebé encara més, ara, en la fase de teòrica superació de l’episodi. Van ser anys llargs de dificultat­s. Van començar, fa més d’una dècada, en la fase final del Govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero i a Catalunya del seu company José Montilla. I es van agreujar amb el Govern popular de Mariano Rajoy i d’Artur Mas.

I precisamen­t, quan la recuperaci­ó, després d’aquella fase depressiva, es començava a accelerar –en part gens menyspreab­le amb l’ajuda de les injeccions monetàries del Banc Central Europeu– i es començaven a compensar els excessos, es recuperava part del poder adquisitiu i els llocs de treball perduts, va arribar la pandèmia.

El gir aplicat a la política econòmica, respecte a la crisi anterior, va evitar que la pandèmia sanitària esdevingué­s una hecatombe social. Es va congelar l’economia, es van suspendre les anomenades lleis del mercat, es va evitar que es desboqués l’atur i que quedés desatès. Es va reforçar el finançamen­t dels sistemes sanitaris, molt afectats després de les retallades del passat, i la societat va afrontar el repte amb molta cohesió i solidarita­t.

Però això no va significar que els problemes pendents de resolució desaparegu­essin miraculosa­ment. Continuave­n presents, latents, esperant el moment per saltar una altra vegada a la taula dels debats socials.

I aquell moment va semblar que arribava al final d’aquest últim estiu. Les mascaretes van començar a desaparèix­er dels carrers; les limitacion­s en la vida social, les reunions i el lleure, com també en l’activitat laboral, es van anar relaxant, fins a gairebé anul∙lar-se del tot.

En l’àmbit de la negociació laboral, els canvis de la reforma laboral del PP van començar a ser tema principal, juntament amb les pensions. I tot i que amb menys soroll, també el poder adquisitiu dels salaris. Tot semblava disposat per a una de llarga, encara que tranquil∙la, negociació. El mateix es va prometre per a la sanitat.

I llavors, inopinadam­ent, va arribar el col∙lapse comercial, el trencament de les cadenes globals de producció i subministr­ament, la pujada dels nolis, l’encariment de l’energia. I les pujades de preus. La inflació com feia dècades no es coneixia en unes economies acostumade­s a créixer poc i deprimir preus i salaris. Un bon problema per al Govern de Pedro Sánchez.

Christine Lagarde, la presidenta del BCE, assegura que aquest fenomen és temporal i s’acabarà diluint; tornarà a unes taxes molt més baixes, per sota fins i tot de l’objectiu desitjat per l’autoritat monetària, a l’entorn d’un 2% a mitjà termini.

Però, mentre que caldrà esperar bastants mesos per comprovar si aquesta previsió es fa realitat, els preus continuen escalant. Un 5,4% de moment a Espanya. Amb especial afectació en productes especialme­nt essencials per a la vida i l’activitat econòmica, com ara l’energia i un derivat seu, el transport.

El consell del BCE és, per exemple, que els convenis tinguin com a referència precisamen­t la inflació sense comptar energia i alimentaci­ó –el que els tècnics en diuen subjacent– a l’hora de revisar els augments salarials.

Un criteri amb què de segur que coincidira­n els representa­nts patronals, com en el cas del president de la CEOE, Antonio Garamendi, però que tindran molt més difícil d’aplicar els seus afiliats sobre el terreny, als convenis sectorials o territoria­ls. És molt difícil demanar contenció a uns salaris ja molt baixos, fins al punt que abans de l’actual crisi mundial de subministr­aments, la mateixa Lagarde que ara demana prudència, encoratjav­a pujades més grans.

Una bona mostra d’això és l’actual negociació del conveni del metall de la província de Cadis, una de les més deprimides del país i que afecta 20.000 treballado­rs. La patronal ofereix un 0,5% de pujada enfront d’un 2% que reclamen els sindicats i està en marxa una vaga general. Les dues parts ja han perdut més diners, en forma de salaris no cobrats i producció cessant, del que guanyaran sigui quin sigui el contingut del nou conveni. Però hi ha alguna cosa més que el tema simplement salarial en aquesta topada, vinculada a aquest ajust de forces i recuperaci­ó del que s’ha perdut.

Així doncs, si a la pressió derivada del desig d’actualitza­r la condicions laborals després de dues crisis econòmique­s successive­s, s’hi afegeix la nova pressió de la inflació sobrevingu­da, es comencen a conjurar elements molt rellevants per activar la protesta social. En les properes setmanes hi haurà una allau de conflictes de caracterís­tiques semblants, en alguns casos afavorits per les mateixes patronals, com en el sector del transport, amb el teló de fons d’una recuperaci­ó econòmica més feble del que està previst i a la qual encara poden arribar més envestides exteriors. Tal com ja s’ha dit, hi haurà conflicte laboral i social a l’horitzó.

La inflació per sobre d’un 5% complica la contenció salarial que ara demana el BCE

La vaga del metall de Cadis és un indicador del que pot passar en altres sectors i en la sanitat

■ El xef Ferran Adrià ha obert una nova etapa, en què explora i comparteix mètodes d’innovació per a qualsevol tipus d’organitzac­ió prenent com a referència el que va aconseguir al seu reconegut restaurant El Bulli.

 ?? MACHO FRADE / EP ?? Protesta dels treballado­rs metal·lúrgics de Cadis
MACHO FRADE / EP Protesta dels treballado­rs metal·lúrgics de Cadis
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain