La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez insta a enfortir el socialisme basc, doblat en vots per EH Bildu

El president referma el nou líder del PSE, “per la convivènci­a i l’estabilita­t”

- EaerPe

“Houston, tenim un problema”, es va tornar a sentir amb alarma a Ferraz. Euskadi és, amb Madrid o Galícia, un dels territoris on els socialiste­s van perdre pistonada en les últimes eleccions autonòmiqu­es, després de veure’s sobrepassa­ts per altres formacions d’esquerres. El 12 de juliol del 2020 EH Bildu va doblar en vots i escons el PSE-EE, que tot just va sumar un 13,6% dels vots, tot i que es va aconseguir mantenir en el govern d’Iñigo Urkullu que lidera el PNB.

A Galícia, aquella mateixa nefasta jornada electoral per als socialiste­s el BNG va arrabassar al PSdeG (19,3%) el lideratge de l’oposició al PP d’Alberto Núñez Feijóo. I el 4 de maig Més Madrid també va superar per l’esquerra un PSM (16,8%) que va ser escombrat per Isabel Díaz Ayuso. Es va completar així el mapa autonòmic de l’alarma socialista, després d’haver perdut, passats els comicis del 2 de desembre del 2018, i per primera vegada, la presidènci­a de la Junta d’Andalusia. El PSOE-A encara es va mantenir com a primera força política, però ja només amb un 27,9% dels vots.

Després dels successius relleus impulsats per Pedro Sánchez en els lideratges d’aquestes federacion­s socialiste­s, ara assumits per l’andalús Juan Espadas, el gallec Valentín González Formoso i el madrileny Juan Lobato, ahir Eneko Andueza (Eibar, 1979) va ser proclamat nou secretari general dels socialiste­s bascos, en substituci­ó d’Idoia Mendía, al congrés que el PSE-EE va celebrar a Bilbao i que va clausurar el president del Govern espanyol.

Com ja va fer als congressos regionals d’Andalusia o Madrid, Sánchez va fer una crida al rearmament del socialisme basc, en va subratllar l’“aportació decisiva” per entendre l’Euskadi d’avui i va acompanyar Andueza. “Em tindreu com un més, perquè Euskadi torni a tenir un govern socialista, que aposti per la convivènci­a, l’estabilita­t i el progrés dels bascos”, va prometre el líder del PSOE.

El lema del congrés del PSEEE era inequívoc: “Un nou començamen­t”. I Andueza va insistir en aquesta idea: “Definitiva­ment hem tornat”, va proclamar, després de recollir el testimoni de Mendia, acompanyat en l’acte per Sánchez i el secretari d’organitzac­ió del PSOE, Santos Cerdán; la ministra Diana Morant; les presidente­s de Navarra i La Rioja, María Chivite i Concha Andreu, i l’actual portaveu socialista al Senat, Eva Granados, en representa­ció del PSC. A la fila 0 del Palau Euskalduna de Bilbao s’hi van asseure, a més, l’exlehendak­ari Patxi López i veterans com Ramón Jáuregui, Rodolfo Ares, Jesús Eguiguren, Isabel Celaá i fins i tot Nicolás Redondo Terreros.

Andueza va assumir el càrrec amb un discurs emotiu en què va recordar els socialiste­s bascos assassinat­s per ETA –entre ells el català Ernest Lluch, just el dia que es van recordar els 21 anys des que la banda terrorista li va segar la vida– i als que van aconseguir el final de la violència armada, braç a braç amb Zapatero i Rubalcaba, amb tot el ple dempeus i aplaudint. I davant les sospites que esgrimeix el PNB sobre un possible govern tripartit format pel PSE, Bildu i Podem, després de les pròximes

El cap de l’Executiu denuncia que Casado “dibuixa una Espanya a la seva semblança: trista, grisa i en fallida”

eleccions basques, Andueza va advertir: “Ara que tant es parla de sumes, ara que alguns sembla que estan fent comptes permanentm­ent, a aquests els diré que aquí, a Euskadi, l’única suma que val és la de l’estabilita­t i la convivènci­a”.

Uns principis que Sánchez també va esgrimir després en la seva intervenci­ó, malgrat que el president del Govern espanyol va posar l’accent en la seva pugna amb Pablo Casado. “Espanya no es mereix aquesta dreta furibunda, però aquesta dreta furibunda tampoc no es mereix Espanya”, va denunciar. I va criticar el PP per “utilitzar qualsevol tipus de desgràcia per atacar el Govern [central]”. “L’oposició tracta de dibuixar una Espanya a imatge i semblança seva: trista, gris, sense idees, en fallida”, va concloure Sánchez. ●

 ?? JAAG/H IOHHGLLA K /F/ ?? Sánchez va clausurar ahir a Bilbao el congrés del PSE-EE que va coronar el nou líder, Eneko Andueza
JAAG/H IOHHGLLA K /F/ Sánchez va clausurar ahir a Bilbao el congrés del PSE-EE que va coronar el nou líder, Eneko Andueza

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain