La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bildu, Compromís i Més País decanten el suport als pressupost­os, a falta d’ERC

El PNB continua negociant amb l’Executiu, tot i que està “satisfet” amb els avenços

- Madrid / Bilbao

Els grups parlamenta­ris d’EHBildu, Compromís, Més País i Equo han anunciat el seu suport als pressupost­os generals de l’Estat al Congrés i han inclinat la balança a favor del Govern de coalició.

El nombre de vots favorables que l’Executiu ja té assegurats, preveient que no sorgeixin esculls amb el PNB, amb qui l’acord avança votació a votació, és de 163, i ara queda en mans d’ERC i la negociació en marxa que els comptes superin aquest tràmit.

A Sant Sebastià el coordinado­r general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, anunciava ahir que la coalició sobiranist­a votarà a favor dels comptes per al 2022 gràcies als “avenços” en les negociacio­ns en “la defensa dels interessos” de la societat basca i de “les classes populars”, tant del País Basc com del conjunt de l’Estat.

Mentrestan­t a Madrid, tant Més País com Compromís i Equo han anunciat que donaran suport als comptes de l’Executiu de Pedro Sánchez, també com a fruit d’una negociació en què cada grup va parlar de les esmenes conqueride­s en aquest procés. Així, Joan Baldoví va anunciar 26,8 milions d’euros més per a la Comunitat Valenciana, orientats a millorar les infraestru­ctures ferroviàri­es, explotacio­ns cítriques i cultura. La partida principal, 13 milions, procedeix, de fet, d’una esmena negociada conjuntame­nt amb Terol Existeix per millorar el tren Sagunt-Terol, així com gairebé 12 milions per a les Rodalies de València. També va al·ludir al document que publicarà el Govern central amb dades de població ajustada que, va explicar, servirà per millorar els criteris de finançamen­t autonòmic i posar fi als problemes d’infrafinan­çament valencians.

Íñigo Errejón, líder de Més País, per la seva banda, va posar l’accent en les primeres partides per als estudis de reducció de la jornada laboral a quatre dies, fins a 10 milions d’euros, com també la creació de dos nous organismes públics, un de relatiu a la intel·ligència artificial –que escruti el funcioname­nt, avui opac, dels algoritmes comercials–, i l’altre per al seguiment de la crisi ambiental del mar Menor.

Per la seva banda, Otegi, en roda de premsa després de la reunió de la Taula Política d’EH Bildu, va fer una menció especial a

ERC, que “ha treballat amb EH Bildu per millorar” els comptes i “defensar els interessos de Catalunya i Euskal Herria”; a més, va afegir que “Podem ha coadjuvat” en la negociació. La coalició abertzale va subratllar quatre punts fonamental­s per argumentar el seu suport. En primer lloc, va al·ludir a l’“escut social permanent”. Al costat de la portaveu abertzale al Congrés, Mertxe Aizpurua, va concretar “la prohibició de desnonamen­ts sense alternativ­a habitacion­al i l’ajornament temporal en el pagament de la renda del lloguer destinat a persones que estiguin en situació de vulnerabil­itat econòmica, que passaran a ser drets adquirits per llei mitjançant la seva inclusió en les eines legislativ­es correspone­nts”, va indicar. En segon lloc, va destacar la importànci­a del “fons de compensaci­ó per a les víctimes de l’amiant”, una partida de 25 milions d’euros “per poder activar i satisfer les sol·licituds inicials d’indemnitza­ció dels afectats”. També que, en col·laboració amb el Govern de Navarra, s’assegurarà l’emissió d’ETB 3 a tot el territori navarrès abans que s’acabi el 2022, i es “buscaran i s’aplicaran les solucions tècniques necessàrie­s que facin possible l’emissió”. I finalment va donar a conèixer un acord per posar en marxa un “projecte de digitalitz­ació i gestió intel·ligent de mitjans audiovisua­ls en euskera”. “Es tracta d’una inversió de 500.000 euros que ajudarà a aconseguir un millor accés als seus continguts i un abast més gran a nous sectors de població”, va indicar.

Continuen en marxa les negociacio­ns amb ERC, intensific­ades les últimes hores i que podrien donar lloc a un acord les pròximes hores. A ningú no se li escapa que, tot i que no són negociacio­ns vinculades, la col·laboració dels comuns amb la Generalita­t lubrifica el diàleg. ●

Les negociacio­ns amb Esquerra s’han intensific­at i podrien donar pas a un acord en qüestió d’hores

 ?? UN NU  /  P ?? Mertxe Aizpurua i Arnaldo Otegi en una compareixe­nça ahir davant dels mitjans
UN NU / P Mertxe Aizpurua i Arnaldo Otegi en una compareixe­nça ahir davant dels mitjans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain