La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jutges, Netflix i el català

- Jordi Juan Director

Només 24 hores després que s’anunciés l’acord de pressupost­os a Catalunya, Esquerra ha donat llum verda per tancar l’acord dels comptes de l’Estat al Congrés. Cal reconèixer que la jugada li ha sortit rodona a Pere Aragonès en el seu intent de mantenir una complexa geometria variable consistent a pactar amb els socialiste­s a Madrid i amb els comuns a Catalunya. Fa molts anys que els republican­s intenten copiar l’estratègia històrica de CiU de ser la força central que pugui pactar amb uns i altres sense morir en l’intent. Allò de la coalició de Jordi Pujol tenia més mèrit perquè podia pactar indistinta­ment amb PP i PSOE, una cosa que Esquerra sembla difícil que pugui igualar.

La carambola a tres bandes que permetrà l’aprovació dels números del Govern central, la Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona dibuixa un escenari amb Esquerra al centre del tauler distribuin­t joc i tenint un paper principal davant Junts per Catalunya, irrellevan­t i més fora que dins de la partida. JxCat dona suport als comptes de la Generalita­t arrossegan­t els peus i votarà en contra dels que presentin Pedro Sánchez i Ada Colau. Junts ha de trobar el seu lloc una vegada per sempre o corre el risc d’acabar en terreny de ningú.

L’aprovació dels comptes de la Generalita­t hauria de servir per obrir una nova etapa a Catalunya centrada principalm­ent a mirar de governar tan bé com sigui possible i treure el màxim partit a l’esbombat pressupost més alt de la història de la Generalita­t. És per a això que s’han conjurat els consellers de les dues formacions independen­tistes en un gest que els honra: aparcar les diferèncie­s i centrar-se en la gestió. No serà fàcil perquè hi ha moltes roques al camí.

Ahir mateix el Tribunal Suprem rebutjava un recurs de la Generalita­t en contra de l’obligació de les escoles catalanes d’impartir el 25% de l’horari escolar en castellà, tornant a amenaçar el sistema d’immersió lingüístic­a. La interlocut­òria s’ha conegut el mateix dia que ERC pactava amb el Govern la imposició de quotes del 6% en llengües cooficials a les plataforme­s de televisió, com Netflix. Res no és casual.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain