La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un tetraplègi­c, el primer autoritzat al suïcidi assistit a Itàlia

- ANNA BUJ o a. Correspons­al

Un home de 43 anys serà el primer italià que se sotmetrà al suïcidi assistit a Itàlia. Es tracta del Mario –un nom fictici per protegir la seva identitat–, que, a causa d’un accident de trànsit que li va causar una fractura de la columna vertebral i una lesió a la medul·la espinal, és tetraplègi­c des de fa deu anys i pateix altres patologies. La seva situació és irreversib­le.

El Mario, que des de fa un any reclamava el fàrmac letal, és el primer cas aprovat després de la sentència històrica Tribunal Constituci­onal que el 2019 va legalitzar el dret al suïcidi assistit a Itàlia sota certes condicions. Ara el comitè d’ètica del servei sanitari italià ha dictaminat que compleix els requisits establerts per la justícia: que és viu a causa de tractament­s, que la seva patologia és irreversib­le, que és plenament capaç de prendre decisions lliures i conscients i que té un patiment físic o psicològic que considera intolerabl­e.

“Em sento més lleuger, he buidat de tota la tensió acumulada durant aquests anys”, ha declarat l’afectat. “És molt greu que hagi passat tant temps, però finalment per primera vegada a Itàlia un comitè ètic ha confirmat les condicions per al suïcidi assistit”, ha celebrat la seva advocada, Filomena Gallo.

La sentència del 2019 va ser resultat de la lluita de l’exeurodipu­tat Marco Cappato, que s’arriscava a 12 anys de presó per haver acompanyat a morir a Suïssa Fabiano Antoniani, de 40 anys, més conegut com a Dj Fabo. Antoniani es va quedar cec i tetraplègi­c en un accident, i va decidir recórrer a l’eutanàsia en una clínica de Zuric el 2017. La seva mort va obrir aquest debat en un país on la influència de l’Església catòlica encara és molt arrelada. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain