La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aldarulls a les Antilles franceses per les vacunes i el malestar social

Les crisis a les regions d’ultramar podrien complicar la reelecció de Macron

- EUSEBIO VAL

L’herència colonial pesa encara molt a la França d’avui. Aquesta realitat s’ha posat en evidència amb els greus aldarulls dels últims dies a les illes de Guadeloupe i Martinica, a les Antilles. Les protestes, que van tenir l’origen en la vacunació obligatòri­a del personal sanitari, han degenerat, alimentade­s pel malestar social i el fort ressentime­nt cap a la metròpolis.

Els incidents de carrer i xocs amb la policia van començar a Guadeloupe i després es van estendre a Martinica, on els sindicats han convocat una vaga general. A cadascuna d’aquestes illes, que són departamen­ts francesos a tots els efectes –des de 1946–, hi viuen unes 400.000 persones.

La nit de dilluns a dimarts hi va haver trets disparats per manifestan­ts contra les forces de seguretat i els bombers, sense que es registress­in víctimes. L’esclat de violència ha implicat el tall de carrers i carreteres, incendis intenciona­ts i pillatge. Des de París s’hi han enviat reforços policials, unes forces especials d’intervenci­ó que no són benvingude­s.

El detonant de la crisi ha estat l’obligatori­etat de vacunació per al personal sanitari i les sancions per als qui rebutgen la vacuna. Tampoc no és ben vista la implantaci­ó del passi covid. Tot i això, aquestes raons semblen ser un simple pretext. La ràbia que s’expressa al carrer neix d’un malestar i un ressentime­nt profunds cap a París. Aquestes illes antillanes viuen una conjuntura econòmica delicada. L’atur és molt superior al de la França metropolit­ana i el poder adquisitiu molt més baix, ja que nombrosos productes es paguen més cars. Aquests dies plana el fantasma de la vaga general a Guadeloupe del 2009, que va paralitzar el territori durant un mes i mig.

A les Antilles hi ha gran desconfian­ça cap a les decisions de París, més encara en l’àmbit sanitari. No creuen que la imposició de les vacunes, sobretot les de tecnologia ARN missatger, sigui innocent. En la ment de tots hi ha l’escàndol de la clordecona, un pesticida molt tòxic utilitzat massivamen­t a les plantacion­s bananeres de les illes entre el 1972 i el 1993. Durant anys París va negar que tingués efectes pernicioso­s per a la salut. No era veritat. Gairebé tota la població de Martinica i Guadeloupe té restes de clordecona al cos. El verí, una molècula amb efecte cancerigen, es troba a la cadena alimentàri­a perquè va penetrar a la terra, a les aigües subterràni­es i fins i tot afecta les costes.

Va ser una tremenda catàstrofe mediambien­tal que es prolongarà durant segles perquè la molècula resisteix i no es degrada. El pitjor és que la clordecona es va continuar fent servir a les Antilles franceses quan a la resta de món s’havia prohibit des de feia anys. Això no es perdona.

Als problemes a les Antilles s’hi podria afegir, al front d’ultramar, una altra situació inquietant a Nova Caledònia, l’arxipèlag al Pacífic sud. El 12 de desembre s’hi ha de celebrar un tercer referèndum sobre la independèn­cia. Els independen­tistes canacs s’hi oposen, amb l’argument que la pandèmia no permet una campanya normal. Però París ha decidit que es faci la consulta, contra vent i marea. Els independen­tistes la boicotejar­an.

Si guanyen els partidaris de continuar a França, com en els dos últims referèndum­s, els independen­tistes considerar­an il·legítim el resultat i hi pot haver violència i enfrontame­nt civil. Són escenaris que, de sobte, compliquen la vida a Emmanuel Macron quan falten menys de cinc mesos per a les eleccions presidenci­als. ●

Dilluns a la nit hi va haver trets dels manifestan­ts contra les forces de seguretat a Guadeloupe i Martinica

 ?? RICARDO ARDUENGO / REUTERS ?? Barricada amb cotxes i arbres cremats a Guadeloupe
RICARDO ARDUENGO / REUTERS Barricada amb cotxes i arbres cremats a Guadeloupe
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain