La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les crea una llista d’aerolínies còmplices amb el tràfic de persones

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

La Comissió Europea va celebrar ahir l’èxit de la resposta comuna al desafiamen­t llançat a la frontera oriental de la Unió pel règim d’Alexander Lukaixenko a Bielorússi­a, a qui acusen de facilitar l’arribada de milers de persones per fer xantatge al club.

Les principals rutes d’arribada de migrants han estat tancades gràcies a la col·laboració de les aerolínies i autoritats d’aviació civil als països d’origen i trànsit. “Queda feina per fer, però ara per ara podem considerar els fluxos d’arribades sota control”, va declarar el vicepresid­ent de la Comissió i alt representa­nt de Política Exterior europea, Josep Borrell, des del Tadjikista­n.

L’experiènci­a directa amb una crisi migratòria creada de forma artificial ha portat la Unió Europea a dotar-se d’un nou marc legal que permetrà sancionar les aerolínies i altres operadors de viatge que col·laborin o es beneficiïn, de forma conscient o inconscien­t, del tràfic de persones.

La Comissió Europea va aprovar ahir el nou règim de sancions, que funcionarà com una llista negra. Les empreses que hi estan incloses poden veure suspesa la seva llicència per operar a la UE o fins i tot perdre el dret a travessar l’espai aeri comunitari. De moment Brussel·les no considera necessari aplicar el reglament en el cas de Bielorússi­a.

El que queda ara és una crisi humanitàri­a, amb milers de persones bloquejade­s al voltant de la frontera. “Hem d’ajudar-los, són éssers humans, amb drets i necessiten ajuda humanitàri­a i per al seu retorn”, va remarcar Borrell. La Comissió ha desbloquej­at fons per finançar els vols de tornada i oferir paquets de suport a les persones afectades, que han pagat milers d’euros per un viatge enlloc. ●

Borrell considera que els fluxos d’arribades a la frontera de la UE amb Bielorússi­a ara estan “sota control”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain