La Vanguardia (Català-1ª edició)

El general Hivern

- ENRIC JULIANA

Pressupost­os aprovats. Les principals instàncies de govern a Espanya, potser amb l’única excepció de la Junta d’Andalusia, tenen garantida en aquests moments l’aprovació dels pressupost­os de l’any 2022, el denominado­r comú dels quals serà l’expansió de la despesa pública, amb el propulsor dels ajuts de Brussel·les.

Nines russes amb fons europeus. A l’hora decisiva, PSOE i Unides Podem tornen a comptar amb el vot d’ERC a Madrid, mentre que els republican­s aconseguei­xen sumar els comuns, cosa que els permet d’estrenar una doble majoria parlamentà­ria a Catalunya que delimita el marge de maniobra de Junts, agrupació de convergent­s renascuts que algunes nits –només algunes nits– somien que ho fan saltar tot.

Al seu torn, els comuns podran aprovar el pressupost de l’Ajuntament de Barcelona amb l’abstenció d’ERC, que ja es disposava a votar-hi en contra. No sembla que els comuns siguin gaire ximples: els trobem en totes les salses. Són al Govern d’Espanya, ajuden Yolanda Díaz a enlairar-se amb vol propi, es disposen a facilitar la governació de Catalunya i podran culminar un segon mandat a l’Ajuntament de Barcelona sense quedar acorralats. (Una altra cosa és que Ada Colau aconseguei­xi una tercera reelecció com a alcaldessa, objectiu força difícil si tenim en compte el malestar acumulat en una ciutat, ahir pletòrica, que ha assistit als seus propis funerals mentre l’epidèmia escanyava la Fontana d’Or del turisme urbà).

En resum, Sánchez continua governant amb el suport de forces majoritàri­es a Catalunya i el País Basc, alhora que és combatut, dia i nit, des dels merlets polítics i mediàtics de Madrid. L’Espanya de l’Est i la conjunció basca i navarresa sostenen l’actual Govern espanyol. I Madrid és el far sociopolít­ic d’una oposició molt i molt descarnada. Així estan les coses quan falten pocs mesos perquè es compleixin dos anys de l’esclat de l’epidèmia.

S’acosta novament el temut general Hivern, i aquesta vegada l’aprovació dels comptes del 2022 no tindrà per a Sánchez l’efecte vivificado­r del pacte pressupost­ari de l’any passat. Si ara no aconseguís aprovar els comptes del 2022, els comptes dels fons europeus, seria un veritable desastre i hauria de convocar eleccions, per perdre-les. En política les expectativ­es sempre són fonamental­s. La novetat va arribar l’any passat, quan el PSOE, inicialmen­t temptat pel pacte pressupost­ari amb Ciutadans, va acabar rebent el suport de l’heterogèni­a majoria que li havia donat la investidur­a. Pablo Iglesias va tenir un paper rellevant en aquell delicat passatge.

Aquest any la novetat de la política de pactes és més petita. Ara la qüestió clau és la recuperaci­ó. S’acosta el general Hivern i l’anunciat rebot s’endarrerei­x. Hi ha seriosos problemes en l’economia internacio­nal i colls d’ampolla en el repartimen­t intern dels fons europeus. Segons informava Jaume Masdeu ahir a La Vanguardia, només hi ha convocatòr­ies per a un 21% dels fons fins ara assignats. L’epidèmia rebrota, la recuperaci­ó s’alenteix i el mal humor es multiplica a tot Europa.

La vaga del metall de Cadis s’està convertint en símbol d’un moment inquietant. La policia ha tret a passejar una tanqueta per Cadis. No queda clar si és un senyal d’autoritat del Ministeri de l’Interior o un missatge de la policia al Govern central. Ve el general Hivern i aquest dissabte policies i guàrdies civils es manifestar­an a Madrid.

Aprovar els pressupost­os és fonamental, però ara la partida es juga en un altre tauler

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain