La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Mossos es podran jubilar als 60 anys, com la Policia i la Guàrdia Civil

La policia catalana va quedar exclosa el 2010 del pacte que va beneficiar l’Ertzaintza

-

“Per fi s’ha fet justícia”. L’expressió és d’un veterà sindicalis­ta dels Mossos d’Esquadra que ahir a la nit recordava per telèfon a aquest diari com el 2007 el seu sindicat ja va posar sobre la taula de les negociacio­ns del pacte de Toledo el greuge de la policia catalana respecte a la resta de forces i cossos de seguretat de l’Estat en matèria de jubilació.

El 2010 el Partit Nacionalis­ta Basc (PNB) va aconseguir amb el govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero l’equiparaci­ó de l’Ertzaintza amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en matèria de jubilació anticipada. La policia catalana es va quedar fora de l’acord.

Aquesta vegada sí que ha tocat el torn als Mossos d’Esquadra i a la policia foral de Navarra, després d’un acord concretat ahir al matí al Congrés dels Diputats a partir de sengles esmenes als pressupost­os generals de l’any que ve i que permetrà als policies catalans i als forals navarresos jubilar-se als 59 o 60 anys si ja han complert 35 o més anys d’activitat i cotització.

Per fer efectiva la mesura, els grups d’ERC i EH Bildu al Congrés han acordat, per separat, sengles esmenes amb el PSOE i Podem, per incorporar com a disposició addicional als pressupost­os els coeficient­s reductors de l’edat de jubilació per als Mossos i els agents de la policia foral de Navarra.

Els sindicats policials i els diferents consellers que amb els anys han passat pel Departamen­t d’Interior sempre han denunciat el greuge comparatiu que suposava per als mossos estar obligats a treballar fins als 65 anys amb el que suposa per a aquesta mena de professió.

La mesura serà efectiva a partir del gener del 2022, quan entri en vigor la nova llei de pressupost­os.

Tots els sindicats de Mossos han aplaudit l’acord, que arrossega un desgreuge que s’ha allargat en el temps durant anys per la falta de consens polític entre les dues administra­cions.

La mesura implicarà que l’administra­ció catalana replantegi els càlculs pel que fa a plantilles disponible­s. Recentment el sindicat majoritari dels Mossos, SAP-Fepol, va

Tots els sindicats de Mossos han aplaudit l’acord, que resol un greuge perpetuat en el temps

elaborar un estudi calculant els policies que afectaria l’aprovació de la jubilació extraordin­ària, i la xifra arribava pràcticame­nt a tota una promoció de 800.

D’aquí ve la gran importànci­a de l’acord signat a primers de mes entre el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el conseller d’Interior de la Generalita­t de Catalunya, Joan Ignasi Elena, pel qual s’ampliava un 20% el sostre fixat el 2006, que era de 18.267 agents, per arribar fins als 20.006 a què el Govern espera arribar amb promocions anuals d’uns 800 nous policies.

“Ara falta veure amb atenció la lletra petita de l’acord i la manera com les dues administra­cions assumeixen el cost d’aquesta jubilació anticipada”, ha explicat a aquest diari Pere García, secretari general de SAP-Fepol, i present en totes les comissions de negociació que han fet possible la millora laboral. ●

 ?? MERECÈ GE      ERÈ GE G     R ?? Segon acord
El ministeri i la conselleri­a ja van tancar un acord per ampliar la plantilla aquest mes
MERECÈ GE ERÈ GE G R Segon acord El ministeri i la conselleri­a ja van tancar un acord per ampliar la plantilla aquest mes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain