La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vuit presidents de l’Espanya buidada reclamen més finançamen­t autonòmic

Els líders territoria­ls, de tres partits, destaquen la unió, al marge de frontismes

-

No és cap front. Al contrari. Una reunió “per sumar, no per fastigueja­r”, en paraules del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. Així van definir la trobada, ahir a Santiago de Compostel·la, els presidents de vuit autonomies: Galícia, Astúries, Cantàbria, La Rioja, Aragó, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Extremadur­a, per defensar la igualtat de tots els espanyols i reclamar un finançamen­t suficient per a l’anomenada Espanya buidada, o l’Espanya despoblada.

Una reunió amb una voluntat de “construir, col·laborar i proposar”, segons va assegurar el president castellano­lleonès, Alfonso Fernández Mañueco. O, com va dir el president d’Aragó, Javier Lambán, “quan el frontisme s’ensenyorei­x del Congrés, hem demostrat que és possible fer política deixant de banda el frontisme, que només condueix a la catàstrofe”. En paraules del president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, que va exercir d’amfitrió, “avui no és notícia la bronca, sinó l’acostament i el diàleg”, i això és bo per a Espanya.

Va ser una reunió de vuit presidents de tres partits, PSOE, PP i PRC, que represente­n un 64% del territori, però en què només viu un 22% de la població. Per això, pel president d’Extremadur­a, Guillermo Fernández Vara, la reunió és “un signe de maduresa de l’estat autonòmic, amb independèn­cia de colors polítics o faccions, per parlar dels problemes de la gent”, una “versió més de l’Espanya en positiu”.

Tots vuit presidents van firmar una declaració en què proclamen els seus interessos comuns, producte de les seves caracterís­tiques sociodemog­ràfiques i econòmique­s, que fan de la despoblaci­ó una part important del desafiamen­t que tenen.

Així doncs, demanen que en el finançamen­t es tingui en compte aquest concepte, i per això és necessari considerar no només la població, sinó també la superfície, la dispersió, la baixa densitat o l’envellimen­t.

Els presidents, prèviament, proclamen la seva adhesió “incondicio­nal als principis que regulen l’organitzac­ió territoria­l de l’Estat a la Constituci­ó”, en especial a “la unitat de la nació espanyola, l’autonomia de les nacionalit­ats i regions que la integren i la solidarita­t entre elles”.

Per això plantegen que “el model resultant de les negociacio­ns haurà de respectar la igualtat de tots els espanyols”, que en les decisions governamen­tals es tingui en compte aquest principi de solidarita­t “per garantir a tota hora els mateixos drets a tots els ciutadans, amb independèn­cia de la seva condició i del lloc on viuen”. Segons va explicar el president càntabre, Miguel Ángel Revilla,

Els reunits reclamen un finançamen­t basat en el cost efectiu del servei i no en la població

el finançamen­t “no es pot fer per habitant”, perquè això només contribuir­ia “que hi hagués més Madrid, més Barcelona, més València o més Sevilla”, de manera que a l’hora d’acordar el finançamen­t el que cal tenir en compte és “el cost del servei”.

En la declaració, els presidents subratllen que l’emergència demogràfic­a té repercussi­ons a escala econòmica, social, cultural, mediambien­tal, fiscal, educativa, sanitària i de mobilitat, “i imposa el deure de fomentar la cohesió territoria­l i adoptar mesures que permetin pal·liar i revertir l’evolució d’aquesta realitat”. ●

 ?? ÁLVARO BALLESTERO­S / EP ?? Els representa­nts de les vuit comunitats ahir a Santiago
ÁLVARO BALLESTERO­S / EP Els representa­nts de les vuit comunitats ahir a Santiago

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain