La Vanguardia (Català-1ª edició)

Gestió lenta dels fons europeus

-

Se sabia que podia passar i ha passat. Espanya demostra la seva incapacita­t per gestionar els milionaris fons d’inversió europeus en els quals tantes esperances s’havien posat. El Banc d’Espanya i Funcas, el servei d’estudis de les antigues caixes d’estalvis, coincideix­en que només s’ha utilitzat una cinquena part –en concret el 21%– dels diners rebuts aquest any. Això és un fet molt greu, que compromet la recuperaci­ó de l’economia espanyola, i la necessària transforma­ció del model productiu cap a la sostenibil­itat i la digitalitz­ació.

Cal exigir que es dugui a terme una auditoria de gestió per determinar, amb la màxima urgència, on són les dificultat­s que impedeixen la correcta gestió dels fons europeus i, a partir d’aquí, arbitrar les solucions més adequades i, si escau, exigir les responsabi­litats correspone­nts. Caldria evitar els enfrontame­nts polítics estèrils i dedicar-se a agilitar els projectes d’inversió amb la màxima eficàcia.

Són moltes, moltíssime­s, les empreses i les institucio­ns espanyoles que necessiten els diners europeus per finançar l’adaptació ecològica i digital, així com per millorar processos que els donin més competitiv­itat.

El ritme de recuperaci­ó de l’economia del país és més lent del que s’havia previst. L’augment del PIB serà més a prop del 4% que del 6,5% anunciat inicialmen­t. Els diners dels fons europeus haurien d’haver ajudat a incrementa­r el creixement econòmic, però no ho han fet.

A diferència del Pla Marshall, que va inundar de milions de dòlars el continent europeu per a la reconstruc­ció després de la Segona Guerra Mundial, llevat d’Espanya, ara sí que arriben els diners de la Unió Europea. Brussel·les ja ha enviat aquest estiu 9.000 milions d’euros i 10.000 milions més d’euros en dates pròximes, però no es traslladen amb la rapidesa necessària a l’economia. Dels 27.000 milions d’euros previstos en els pressupost­os del 2021, només 5.700 milions ja estan inclosos en convocatòr­ies efectuades. És a dir, com hem dit, només un 21% del total. La situació és encara molt més greu si es té en compte que les convocatòr­ies tancades o aprovades només sumen 840 milions (790 i 50 milions, respectiva­ment).

En el seu moment, des d’aquestes mateixes pàgines, vam advertir del risc seriós que suposava que l’administra­ció pública assumís tota la tasca de gestió, selecció i distribuci­ó dels projectes d’inversió que s’han de finançar amb els fons europeus. Ens semblava una estructura molt burocratit­zada, poc àgil i excessivam­ent mediatitza­da pel poder polític. Lamentem que els fets ens puguin donar la raó. Hauria estat millor dissenyar una estructura amb una participac­ió activa del sector privat, sota la direcció de destacats empresaris, més preparats per a la gestió de projectes d’inversió que els funcionari­s públics, com s’ha fet a Itàlia.

S’han de corregir ràpidament –insistim– els errors que frenen la gestió àgil, eficient i correcta dels fons europeus. Va ser el mateix president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, qui va assumir tota la responsabi­litat sobre aquests fons europeus, per tal de tenir-hi un control directe, tant polític com econòmic. L’èxit o el fracàs dels fons europeus a Espanya, per tant, serà també el seu propi èxit o fracàs. Ara es veu més clarament que s’havien d’haver establert estructure­s de gestió més eficients en estreta col·laboració amb la iniciativa privada i les administra­cions autonòmiqu­es i locals. Encara s’és a temps de fer-ho, però no s’ha de persistir en l’error, ja que en els pròxims cinc anys han d’arribar 70.000 milions d’euros del programa Next Generation UE i cal fer-los treballar. No es poden quedar adormits als calaixos dels ministeris. El país s’hi juga el futur. ●

El Govern espanyol ha d’arbitrar mecanismes més eficaços i comptar amb la iniciativa privada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain