La Vanguardia (Català-1ª edició)

No vacunar-se és incívic

- Lluís Foix

El primer ministre neerlandès, Mark Rutte, s’ha lamentat que les protestes violentes anticovid són dutes a terme per idiotes. Les manifestac­ions van ser especialme­nt tenses a Rotterdam, on es van registrar diversos ferits i nombrosos detinguts. Les manifestac­ions a Brussel∙les han estat molt nombroses en protesta contra el fet que s’exigeixi un passaport covid per entrar en bars, restaurant­s i altres llocs d’esbarjo.

A Àustria s’ha imposat un confinamen­t generalitz­at a partir de dilluns i el ministre en funcions d’Alemanya ha insinuat que caldrà ordenar les vacunacion­s obligatòri­es a tot el país com s’ha fet a Àustria. Es dona la paradoxa, cal pensar en una casualitat, que als països de parla alemanya hi ha les xifres més altes de no vacunats. Es tracta d’Alemanya, Àustria i la Suïssa de parla alemanya.

En països amb nivells culturals alts és també on es registren més bosses de resistènci­a a la vacuna. Alemanya té un 68 per cent de vacunats mentre que Espanya compta amb un 79,24 per cent que han rebut la pauta completa. A l’editorial de l’últim número del prestigiós setmanari Der Spiegel s’afirma que “una federació d’imbècils ha fet possible que Alemanya sigui extremadam­ent colpejada per la quarta onada del virus, amb molta més força que qualsevol altre país d’Europa”. El mes de novembre va arribar a pics de més de 300 casos per cent mil habitants, la xifra més alta que s’hi ha registrat en tota la pandèmia.

Tenint en compte el perfil de les manifestac­ions violentes perpetrade­s a Europa els últims dies es dedueix que una barreja de refractari­s a la vacuna amb els partits d’extrema dreta alimenten aquest moviment que no escolta les raons de la ciència i de les autoritats sanitàries sinó que actua per ignorància o per inexplicab­les raons ideològiqu­es.

És un fet que hi ha persones que tenen al∙lèrgia a la vacuna després d’haver-se informat a través d’internet, on també s’exposen les perversita­ts de les injeccions antivíriqu­es i altres teories conspirado­res. També n’hi ha que han arribat a aquesta conclusió per conviccion­s pròpies. O per ignorància o desconfian­ça amb la ciència. El que no té explicació raonable és que siguin tants i en països amb nivells culturals i científics per sobre de la mitjana global.

Costa d’entendre que a l’Àustria dels músics, de l’escola filosòfica de Viena o dels refinats costums imperials hi hagi una resistènci­a tan nombrosa per oposar-se a mesures sanitàries que beneficien els individus i la societat en conjunt. És molt insolidari.

Es pot dir el mateix d’Alemanya, terra de pensadors, científics i ments pràctiques. A Suïssa, amb un 65 per cent de vacunats, se sotmetrà a referèndum si l’Estat té facultats per dictar normes sanitàries que puguin perjudicar la llibertat dels ciutadans.

El problema de les llibertats de moviment i les de deixar-se vacunar o no és que són d’una gran sensibilit­at. No són pocs els tribunals que s’han pronunciat a favor de la llibertat de l’individu en contra de les directrius imposades pels governs sobre tocs de queda, confinamen­ts col∙lectius o l’obligatori­etat de ser vacunats sense consentime­nt personal.

Però hi ha un aspecte que em sembla inqüestion­able. Les estadístiq­ues mostren que entre els vacunats hi ha moltíssime­s menys infeccions que entre els que no han rebutjat la punxada. Una altra qüestió no menys rellevant és la facilitat de contagiar els altres si no s’està vacunat. És una falta de solidarita­t, un incivisme primari, que perjudica el bé comú de tots els ciutadans.

El problema rau en el fet que els antivacune­s, ja sigui per conviccion­s personals o per motivacion­s ideològiqu­es, no creuen en l’eficàcia d’unes vacunes que han evitat la mort de milions de persones tot el món. Els governs tindran molt difícil obligar a vacunar tot el cens. Però poden recórrer a mesures excloents com no permetre als que no tinguin el passaport covid anar en transport públic, entrar a gimnasos, restaurant­s, discoteque­s, estadis de futbol i qualsevol acte de concentrac­ions humanes.

La llibertat per divertir-se o per dissentir de mesures profilàcti­ques dels governs és respectabl­e sempre que no perjudiqui la salut d’una gran majoria que sí que acudeix a ser vacunada quan és convocada per les autoritats sanitàries, que han fet una feina tan encomiable com eficaç. És així d’elemental. ●

No té explicació que hi hagi tantes persones en països d’alt nivell cultural que rebutgin ser immunitzad­es

 ?? NATHALIA AGUILAR / EFE ??
NATHALIA AGUILAR / EFE
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain