La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gran hivern

- Joana Bonet

S’activen alertes de colors càlids –groga, taronja i vermella– per baixes temperatur­es, pluges torrencial­s i forts vents amb l’arribada de la primera DANA al nostre país. Seria lògic que la graduació de la intensitat del clima gèlid es representé­s amb les seves tonalitats: del blau atlàntic al petroli, i fins i tot que es pogués anunciar una alerta blanca. Trauria partit a una sinestèsia expressiva i portaria el ressò del silenci.

El sentiment de catàstrofe galopa en les nostres vides, i la profunda ferida climàtica rugeix fent-nos sentir com criatures de l’arca de Noè. Alguns viuen amb el peu a punt per agafar-se a l’abisme. I potser per això, la fantasia de neu acudeix rabent als carrers de Madrid. “Ve una nova Filomena... I aquest any, encara pitjor!”, avisen els veïns, per molt que els meteoròleg­s dissenteix­in i repeteixin que la probabilit­at de tenir una altra nevada de tal magnitud és amb prou feines de l’1%. Alguns troben a faltar la postal d’aquells trineus urbans, quan començàvem a treure’ns de sobre el virus, confinats de nou pels blocs de neu glaçada que van paralitzar la capital. L’angoixa es calma amb un fals sentiment de prevenció que no aconseguir­à mai preveure l’impredicti­ble, però entre alguns també nia una complaença davant el desastre.

Ha arribat el primer fred esgarrapan­tnos la punta del nas, i sentim que el paisatge buida la seva exuberànci­a a fi de recordar-nos l’escorça a la intempèrie. A l’Hivern de les Quatre estacions, Cy Twombly –menyspreat durant anys per amanerat– va deixar que una boira blanca cobrís gran part de l’obra, amb pinzellade­s grogues i violàcies que transmeten un fred siberià. La recerca de la puresa és més difícil de practicar amb la calor, que distreu les essències. Per això, la meteorolog­ia presenta una nova poètica en la qual la neu uniforma l’ambient desordenat, i cura la vista de soroll. Un vell proverbi zen afirma que “un floc de neu no cau mai al lloc equivocat”, i la seva lectura és certament inquietant en el precari context postpandèm­ic.

Errata Naturae publica ara una bonica antologia dels millors passatges glacials del llibertari Thoreau, titulada El gran invierno. L’escriptor, que va convertir la seva cabana aïllada en un observator­i de la societat, exaltava l’hivern com un temps de vida interior, amb passejos i meditacion­s que li procuraven una solitud il∙luminada. La seva vida de cabana torna a nosaltres amb un únic mandat: “Encén el teu foc”. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain