La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els comerciant­s demanen a Colau que parli amb ells de mobilitat

La sisena edició del Summit de Barcelona Oberta manifesta la distància entre el sector i el Consistori

-

Els principals eixos comercials de Barcelona exigeixen al govern de l’alcaldessa Ada Colau que els tingui en compte una vegada per sempre a l’hora d’elaborar les seves polítiques de mobilitat urbana. Alguns gremis mostren el seu descontent­ament amb l’administra­ció penjant pancartes, d’altres publicant manifestos... i uns quants munten simposis, debats i xerrades, com la sisena edició del Summit de l’agrupació de comerciant­s Barcelona Oberta. Cadascú té les seves maneres de fer.

Aquesta vegada el tema principal de la trobada de Barcelona Oberta va ser la mobilitat, aquí i allà, de fet, a tot arreu, la nova mobilitat a què ens està empenyent de manera inexorable aquesta pandèmia que es resisteix a desaparèix­er, els reptes globals a què el canvi climàtic obliga, els nous costums de la ciutadania a l’hora de comprar, sigui navegant o caminant... El mateix títol de la trobada era una indirecta al Consistori: Trobemnos per escoltar. I ni tan sols l’elecció del nou escenari va semblar casual. La Casa Seat va substituir El Molino, que des de fa poc és de propietat municipal.

Perquè en el moment crucial en què està aquesta societat, bona part del teixit comercial barceloní ja està una mica fart que cada vegada que es demana un estudi sobre les conseqüènc­ies econòmique­s de la implantaci­ó d’una superilla, per exemple, els insinuïn que no estan disposats a lluitar contra la contaminac­ió amb tota la determinac­ió necessària, que només pensen en els seus interessos econòmics més curttermin­istes.

“Com si a nosaltres no ens importés que la gent mori per culpa de la contaminac­ió”, va lamentar un representa­nt d’un conegut eix comercial de la ciutat durant la copa de cava que va tancar la trobada. “Si critiques la seva gestió, la seva manera de fer les coses, sembla que ets còmplice de l’escalfamen­t global”, va dir un altre. “La veritat és que no ens tenen en compte”. No hi ha més bon moment que la correspone­nt copa de cava de clausura per temperar com se senten realment els assistents.

I, a l’altra banda, assentint, mostrant empatia, apaivagant els ànims, el primer tinent d’alcalde i les regidores de Comerç i de Mobilitat, els socialiste­s Jaume Collboni, Montserrat Ballarín i Laia Bonet. Fa temps que els comuns no assisteixe­n a aquestes trobades. De fet, el curtcircui­t en les relacions entre l’Ajuntament i bona part del teixit comercial de la ciutat té l’origen en l’àrea municipal d’Urbanisme. Són les voreres acolorides de cop i volta les mesures que provoquen més tibantor.

Pocs minuts abans de la copa de cava, Gabriel Jené, president de Barcelona Oberta, va fer un breu resum dels greuges. Primer, el que ja s’ha dit, els comerciant­s volen que l’Ajuntament elabori estudis sobre l’impacte econòmic de les superilles. I que ho faci de manera prèvia, abans de la implantaci­ó, i no després. Això d’abans i després és fonamental. Els comerciant­s també entenen que totes les mesures que restringei­xin l’ús del vehicle privat han d’arribar precedides de millores en la xarxa del transport públic de l’àrea metropolit­ana. És a dir, abans, no després. I amb una perspectiv­a molt àmplia. Perquè Barcelona, almenys tal com està muntada, no pot sobreviure només amb els barcelonin­s. D’altra banda, els botiguers també afirmen que l’espai públic requereix més atenció: i què passa amb la Rambla, amb el Paral∙lel, amb el front marítim...? La reforma de la Rambla ja ha superat els 2.000 dies de retard.

Els dilemes al voltant de l’abans i el després també van marcar les intervenci­ons dels experts convidats a aquesta edició del Summit de Barcelona Oberta. La conclusió principal és que el gran repte de Barcelona i l’àrea metropolit­ana és la millora de la xarxa de transport públic. Almenys això és el que es dedueix després d’escoltar Luis Lara, analista i assessor de retail; Alfonso Vergara, fundador i president de Fundació Metrópoli; Lluís Puerto, president de la comissió de Mobilitat del Col∙legi d’Enginyers Industrial­s de Catalunya, i l’activista Carlota Bruna. Peatges per accedir al centre, peatges selectius, taxes i impostos, qui contamina paga... El món és ple d’experiènci­es destinades a reduir el trànsit. I la majoria de la gent és conscient que ha arribat el moment de fer les coses d’una altra manera. En tot cas, les alternativ­es de mobilitat s’han de plantejar abans de dur a terme les restriccio­ns. I aquí, diuen, és on Barcelona genera més dubtes. ●

Barcelona és una de les urbs més atractives, però necessita un projecte compartit”

Alfonso Vergara

n acn eor ln

No s’ha d’eliminar el cotxe privat, sinó posar-lo al lloc que li toca”

Lluís Puerto

e l!le"n En"nn#er ln ornal

Necessitem polítiques de mobilitat clares i que facilitin l’accés als eixos comercials”

Gabriel Jené

Barcel na $%eroa

Contra la crisi climàtica necessitem un transport públic més efectiu”

Carlota Bruna

rcon n oa

La clau és adonar-se que hem de canviar”

Luis Lara

ceoaleno

Les transforma­cions de Barcelona es faran amb diàleg i gradualmen­t”

Jaume Collboni

rn er onneno alcal e

 ?? MAEÉ arcelr ?? Carlota Bruna, Lluís Puerto, Alfonso Vergara i Luis Lara a la trobada celebrada a la Casa Seat
MAEÉ arcelr Carlota Bruna, Lluís Puerto, Alfonso Vergara i Luis Lara a la trobada celebrada a la Casa Seat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain