La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alarma per les coronafest­es per infectar-se i obtenir el ‘green pass’ a Itàlia

- ANNA BUJ

Les autoritats de la regió italiana d’Alto Adige, a tocar de la frontera amb Àustria, estan alarmades per un nou fenomen que s’estén entre els antivacune­s. Es tracta de les coronafest­es, és a dir, reunions socials on almenys un dels assistents està infectat amb l’objectiu de contagiar-se expressame­nt per obtenir el passi covid sense haverse de vacunar. La Fiscalia de Bozen ho investiga després que almenys tres ingressats a l’hospital amb pulmonies importants haguessin assistit a aquest tipus de festes, organitzad­es a través de les xarxes socials per col∙lectius antivacune­s en espais privats. A Itàlia el passi covid és imprescind­ible no només per a qualsevol activitat de lleure o per anar al restaurant, sinó també per anar a treballar. L’alternativ­a a la vacuna és fer-se un test cada 48 hores –pagat de la pròpia butxaca– o haver passat la malaltia els últims sis mesos. Infectar-se expressame­nt és la nova absurda alternativ­a.

“Fins ara no és un fenomen gaire estès. Hi ha hagut unes vint festes, però no només són il∙legítimes i il∙lícites, sinó també un acte criminal, perquè aquí no s’arrisca només la pròpia vida; també està en joc la salut de les persones”, declara a La Vanguardia el governador d’Alto Adige, Arno Kompatsche­r.

Segons explica el vicecoordi­nador de l’emergència mèdica a la regió, Patrick Franzoni, ell mateix es va assabentar de les coronafest­es en una reunió divendres amb metges i responsabl­es hospitalar­is de la xarxa provincial. “Ens vam quedar escandalit­zats, perquè és una pràctica molt perillosa amb un virus molt agressiu, contagiós i letal. Ràpidament vam llançar l’avís d’alarma per fer entendre que la via mestra per obtenir el passi covid és la vacuna”, assegura.

El rang d’edat dels participan­ts oscil∙la entre els 28 i els 60 anys. L’estratègia, manté Franzoni, no només s’ha vist a Itàlia, sinó també en països com Àustria, Alemanya i els EUA. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain