La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fer matemàtiqu­es en espanyol, una solució per complir la sentència

-

Les sentències que afecten denúncies concretes de famílies que recorren als tribunals per demanar el castellà com a llengua vehicular a l’aula dels seus fills arriben directamen­t a la direcció del centre on estan escolaritz­ats. Els directors ho comuniquen a la inspecció, i la inspecció recomana un model d’aplicació a aquella escola en particular. Pel cap baix hi ha una vintena de centres afectats.

Malgrat que la llengua vehicular als centres és el català, l’ús de les llengües és molt variat, en funció del context de cada centre. Tot i això, la llengua que regeix la comunicaci­ó interna i externa és el català. Tret d’excepcions, s’hi fa classe en totes les àrees de coneixemen­t, menys en llengua castellana i estrangera. Es recull així en un 93% dels projectes lingüístic­s.

En aquestes denúncies de pares, el TSJC va fixar, “en defecte de la seva concreció per l’Administra­ció demandada”, una proporció “raonable” de castellà. Els jutges van entendre que s’havia de fixar “la presència mínima del castellà com a llengua vehicular, al curs i classe on el fill dels recurrents fa els estudis, en un 25% de les hores efectivame­nt lectives, i s’ha d’impartir en aquesta llengua oficial, a més de la matèria lingüístic­a correspone­nt al seu aprenentat­ge, com a mínim una altra àrea, matèria o assignatur­a no lingüístic­a curricular de caràcter troncal o anàloga”.

Per tant, a la pràctica, els centres fan una matèria més en castellà. No qualsevol: ha de ser “troncal”, de les obligatòri­es. Els centres estan complint les sentències impartint, generalmen­t, l’assignatur­a de matemàtiqu­es en castellà.

El conseller va informar ahir que, en 16 anys, 80 famílies han demanat més castellà, quan en un curs hi ha 1,5 milions d’alumnes.

El canvi d’ús lingüístic afecta només l’aula on hi ha el menor i no pas tota l’escola, excepte a les últimes sentències del TSJC, que han obligat sis col∙legis a impartir una classe de castellà en tots els cursos.

L’anterior secretari general d’Educació, Carles Martínez, va advertir fa un any a La Vanguardia de la necessitat de pactar una iniciativa parlamentà­ria i blindar un model que preservés el català.

La quantifica­ció de la llengua en l’horari escolar xoca amb els criteris pedagògics moderns sobre aprenentat­ge de les llengües. L’anterior conseller, Josep Bargalló, va defensar un model plurilingü­e que proposava adaptar l’ensenyamen­t de llengües als alumnes, augmentar les estrangere­s i incorporar l’ús de les maternes dels immigrants. Aquest pla es va veure frustrat per les entitats i partits independen­tistes, que van témer un retrocés del català. ●

En 16 anys, unes 80 famílies han anat als tribunals per demanar l’ús de les dues llengües oficials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain