La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un nòmada prou sedentari

Tyson Fury ha regenerat la seva imatge després dels excessos del passat

- RAFAEL RAMOS

Per a Tyson Fury, Morecambe, Anglaterra”. Així arriben centenars de cartes al campió del món dels pesos pesants (Consell Mundial), sense necessitat de carrer, número o districte postal. Tampoc és que el carter pugui confondre fàcilment la seva fabulosa mansió de més de dos milions d’euros, la millor amb diferència a la deprimida localitat de la costa occidental anglesa, on el boxejador viu amb la seva dona, Paris (es coneixen des que eren adolescent­s), i els seus sis fills (tres nens, Prince John James, Prince Adonis, Prince Tyson II, i tres nenes, Venezuela, Valencia i Athena).

L’autoanomen­at Gipsy King és un personatge singular. Pertany a la comunitat traveller britànica i irlandesa, nòmades que no tenen l’origen ètnic dels gitanos itinerants però sí un estil de vida semblant, i amb freqüència són víctimes de discrimina­ció (recorda com quan era petit els pares dels seus amiguets es negaven que anés al cinema amb ells). És tradició que els nens deixin l’escola després d’acabar la primària, als 12 anys, per començar a guanyar-se la vida. La seva filla gran, Venezuela, ho ha fet, però en una versió luxe, com correspon a una família amb cinquanta milions d’euros al banc: no va a l’escola, però té tutors a casa i, fins i tot, un professor de piano.

De 31 anys, 2,06 metres d’alt i 125 quilos de pes, va néixer a Wythenshaw­e (un barri de Manchester), és catòlic i supporter del United (està d’acord que era hora de prescindir d’Ole Gunnar Solskjaer com a entrenador). Es manté invicte, amb 31 victòries (22 per KO) i un combat nul. El novembre del 2015, després de derrotar Vladímir Klitstxko, es va convertir en campió unificat del pes pesant (WBA, WBO, IBF, IBO i The Ring Magazine), però va anar perdent els títols un a un perquè es va negar a concedir la revenja a l’ucraïnès en els termes que se li exigien, va fallar dos controls d’estupefaen­ts en què van aparèixer restes d’un esteroide prohibit i va tenir problemes personals que el van portar a l’abús de les drogues i l’alcohol, i que el pes se li disparés d’una manera descontrol­ada. Va ser diagnostic­at amb un trastorn bipolar i obsessivoc­ompulsiu. Va estar a punt de suïcidar-se accelerant el Ferrari fins a 200 quilòmetre­s per hora en direcció a un pont, abans de frenar en l’últim instant possible.

En aquella època la seva estrella va caure fins als abismes, amb una sèrie de polèmiques declaracio­ns de to homofòbic, misogin i racista de què després s’ha penedit i els presumptes vincles amb un personatge de la màfia irlandesa. Li interessa la política, acusa el Govern de preocupar-se massa pel control de la immigració i massa poc pels sensesostr­e i les persones amb addiccions, i diu que quan pengi els guants vol entrar a la Cambra dels Comuns com a diputat per Morecambe. Valora la vida familiar i la fe en Déu per sobre de qualsevol altra cosa. O gairebé.

El seu pare, mecànic, va trencar amb la tradició nòmada dels travellers establint-se en una propietat dilapidada de Morecambe, on es van criar i van posar arrels Tyson i els seus germans. A més de la casa més imponent de la loca

Catòlic i seguidor ferotge del Manchester United, quan plegui vol ser diputat a la Cambra dels Comuns

litat, el campió del món té una altra propietat a Las Vegas, on passa temporades llargues quan es cansa de la pluja anglesa.

“De vegades penses que has de ser diferent de com ets realment per la pressió que t’imposa la societat, però jo he arribat a la conclusió que vull ser jo, i ningú més que jo”, proclama el gipsy king.

 ?? DPA VÍA EUROPA PRESS / EP ?? Tyson Fury dissabte en una gala de boxa a l’SSE Arena de Wembley
DPA VÍA EUROPA PRESS / EP Tyson Fury dissabte en una gala de boxa a l’SSE Arena de Wembley
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain