La Vanguardia (Català-1ª edició)

Escrivá preveu que en 10 anys el 48% tingui plans de pensions d’empresa

Els autònoms podran desgravar 5.700 euros anuals, gairebé el triple que ara

- PORTE MASDEU LUIS FEDERICO FLORIO Barcelona

El pla del ministre José Luis Escrivá passa per potenciar els desemparat­s plans de pensions d’empresa per sobre dels reeixits plans individual­s. Per això, ha posat en marxa una operació a dues bandes. D’una banda, disminuir els límits de desgravaci­ó dels plans individual­s, operació ja completada, i d’una altra, promoure els plans de pensions d’ocupació, per a la qual cosa ahir va fer el seu primer pas amb l’aprovació pel Consell de Ministres de l’avantproje­cte de llei reguladora per a l’impuls dels plans de pensions. A aquesta segona pota, compromesa en el pla de recuperaci­ó, encara li falta per transforma­r-se en realitat. L’objectiu és tenir-la en vigor el juny del 2022.

Els plans d’ocupació són els que promouen empreses o institucio­ns per als seus empleats, per complement­ar la pensió pública que reben de la Seguretat Social al jubilar-se, i són els que Escrivá vol aconseguir que d’aquí una dècada passin a cobrir el 48% de la població espanyola. Un salt important tenint en compte que actualment en cobreixen un 10% i estan, a més, molt estancats.

El problema és que l’actual sistema d’aquests plans de pensió d’ocupació és inadequat, dissenyat per a les grans empreses i que, com a conseqüènc­ia, deixa fora pimes, autònoms i empleats públics. Aquests són els terrenys en els quals es vol actuar. Les raons per potenciar els plans d’ocupació sobre els individual­s és que aquests últims són fiscalment regressius, perquè els beneficis es concentren en les persones de rendes elevades, i que, a més, no aconseguei­xen incentivar l’estal

vi. Les dades indiquen que mentre que els incentius fiscals aconseguei­xen augmentar la propensió a estalviar de les rendes mitjanes i baixes, en el cas de les altes, el moviment es redueix a una reassignac­ió de l’estalvi buscant millor fiscalitat, però sense que el total estalviat augmenti.

Fixat l’objectiu, quedaven per determinar els mitjans, que són els que estableix l’avantproje­cte aprovat. Es potenciara­n els plans d’ocupació amb el ganxo que representa una comissió inferior a la que s’aplica als plans individual­s, i amb la facilitat que siguin accessible­s a un públic molt més ampli.

Respecte a la rendibilit­at més important, l’equip del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social ofereix un exemple per marcar les diferèncie­s, per ressaltar en aquest cas una pèrdua del 18% per sobrecost de comissions en els plans individual­s. És una projecció que preveu 1.000 euros d’aportació anual durant 35 anys, a una rendibilit­at del 3%. El pla individual, amb comissió de l’1,04%, donarà un valor final de 50.596 euros, mentre que el d’ocupació, amb comissió del 0,21%, s’elevarà a 59.680.

Aquests dos percentatg­es, l’1,04% dels individual­s i el 0,21% dels d’ocupació, són els que se solen establir actualment. Segons el ministeri, el 2020, els plans indi

viduals van tenir un cost addicional de més de 0,8 punts percentual­s sobre els d’ocupació.

Això va pel costat de la millor rendibilit­at. Després, per arribar a més persones, es creen els fons de pensions d’impuls públic i es potencia que en la negociació col∙lectiva s’estableixi­n plans simplifica­ts. És a dir, que s’inclogui com un element més dels convenis sectorials la possibilit­at de subscriure plans de pensió d’empresa. La idea és que els convenis col∙lectius de caràcter sectorial es converteix­in en un instrument d’empenta, i d’aquesta manera, el pla d’ocupació acordat s’estendrà a totes les empreses del mateix sector.

Un altre element de reforç serà simplifica­r el procés per a la subscripci­ó dels plans d’ocupació. “Els plans col∙lectius estaven sotmesos a una sèrie de tràmits molt extensos, que dificultav­en la seva creació”, va dir el ministre Escrivá, que va afegir que l’avantproje­cte “va orientat a eliminar tots els obstacles que fins ara han dificultat l’extensió dels plans col∙lectius”.

L’avantproje­cte s’acompanya d’una modificaci­ó de la fiscalitat d’aquests productes que castiga els individual­s i premia els col∙lectius. En concret, en els pressupost­os del 2022 s’ha inclòs rebaixar a 1.500 euros el límit per a la deducció en els plans individual­s, i s’ha augmentat a 8.500 la dels col∙lectius. En aquest cas, l’aportació de l’empresa serà a parts iguals amb la que faci el treballado­r.

Qui també surt guanyant en fiscalitat són els autònoms, que podran aplicar-se una deducció anual de fins a 5.750 euros. Són els que correspone­n de sumar el límit d’un pla individual (1.500 euros) amb la meitat del d’empresa (4.250). Ara els autònoms tenen un límit de 2.000 euros.

L’Estat és “el promotor” del pla, en paraules d’Escrivá, que serà gestionat per entitats privades. La governança es farà a través d’una comissió de control, en la qual l’Administra­ció es reserva la majoria. Amb un total de 17 membres, nou els nomena l’Administra­ció, quatre la patronal i quatre els sindicats. Una distribuci­ó que ha provocat les queixes dels agents socials. ●

Els convenis sectorials adoptaran plans de jubilació d’empresa aplicables a tot el sector

 ?? ??
 ?? Ma ?? Consell de Ministres. El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, a la roda de premsa després del Consell de Ministres, on va presentar el seu pla per potenciar els plans d’empresa
Ma Consell de Ministres. El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, a la roda de premsa després del Consell de Ministres, on va presentar el seu pla per potenciar els plans d’empresa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain