La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més diners, és la guerra!

- Mariano Guindal

Qui sembra vents recull tempestes”. Aquesta dita popular es podria aplicar al Govern de coalició progressis­ta en general i a Pedro Sánchez en particular. El president ha demostrat que ha estat capaç d’enfrontar-se a una crisi, ara ha de demostrar que és capaç de gestionar-ne la sortida. Tan difícil és una com l’altra.

L’Executiu va afrontar la recessió provocada per la pandèmia des de plantejame­nts diametralm­ent oposats als que es van utilitzar en el crac del 2009. Davant l’austeritat, despesa sense límits, que els diners venen d’Europa. Per no caure en el mal anomenat “austericid­i” ha caigut en l’exuberànci­a de la despesa provocant un deute brutal.

Sota l’eslògan “demaneu, demaneu, que se us concedirà”, Sánchez ha recorregut Espanya tirant portatalon­aris. Allà on apareixia un problema es ficava una pluja de diners. I al final ha passat el que havia de passar: qui no plora no mama. I com a la pel∙lícula Els germans Marx a l’Oest, Kichi, l’alcalde de Cadis, s’ha posat al capdavant de les barricades al crit de “cal cremar Cadis perquè ens escoltin a Madrid”. És a dir, més diners, això és la guerra! I Sánchez, en el paper de Groucho Marx, repartint els diners a cops de pala a tort i a dret, fins que desmunti el tren de l’Estat per cremar-lo i utilitzar-lo com a combustibl­e fins a deixar-lo en el xassís.

Les protestes de la badia de Cadis són només l’inici. A l’opinió pública se li ha dit que la caixa forta és plena, que hi ha diners per donar i prendre. I s’ha iniciat una carrera contrarell­otge. Protestes pel futur del sector de l’automòbil, vaga anunciada de camioners i se sumaran els milers de convenis col∙lectius que comencen a renegociar els augments salarials. Lògicament s’ha implantat l’escala mòbil de salaris, de tal manera que es negocien els augments de sou sobre inflació passada i no sobre inflació prevista, l’objectiu marcat pel Banc Central Europeu. Christine Lagarde ho ha deixat molt clar: cal anar amb peus de plom, per evitar l’espiral preus-salaris, que convertiri­a la inflació conjuntura­l en un problema estructura­l. Això suposaria llançar per la borda tota la recuperaci­ó.

És la tempesta perfecta. La nova pujada del salari mínim interprofe­ssional que es produirà a l’inici de l’any inevitable­ment estirarà els salaris a l’alça. L’augment del gasoil no només ha provocat el conflicte dels camioners, que no volen subvencion­s sinó poder traslladar a preus l’augment de costos que estan patint. Més inflació, és la guerra! Com és lògic els seguiran els agricultor­s, ramaders i pecadors, a qui també se’ls han disparat els costos.

Davant la tardor laboralmen­t calenta al Partit Socialista hi ha qui es pregunta: Però Podem no era al Govern per frenar la protesta social? Doncs sembla ser que no, i si no que l’hi preguntin a la VP2, Yolanda Díaz, que ha exigit al ministre Marlaska que retiri les tanquetes dels carrers.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain