La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les aerolínies temen una aturada en la demanda pels rebrots a Europa

Ryanair lamenta que les restriccio­ns arriben en el “pitjor” moment per al sector

- MAITE GUTIÉRREZ

Just quan la demanda per volar es recupera de forma sostinguda i les aerolínies comencen a deixar enrere la pitjor crisi de la seva història, el sector aeri veu una nova amenaça a la cantonada. L’empitjoram­ent de la pandèmia a Europa i les restriccio­ns que països com Àustria, Alemanya o els Països Baixos apliquen per contenir els contagis de covid posen en risc aquest repunt dels viatges, va alertar ahir el conseller delegat de Ryanair, Michael O’Leary, durant una conferènci­a organitzad­a per Eurocontro­l. El director general de l’organisme que coordina la gestió dels espais aeris europeus, Eamonn Brennan, també es preguntava amb inquietud com afectarà aquesta nova tanda de restriccio­ns la indústria aèria, ara que comença a treure el cap.

“Arriben en el pitjor moment” per al sector, va lamentar el directiu de la principal aerolínia d’Europa. “Fins a la setmana passada la demanda anava bé i la capacitat és en nivells precovid –va continuar–, però ara veiem disrupcion­s”. O’Leary va insistir que la indústria aèria s’enfronta a un moment “tens”, just abans del període de vacances de Nadal, un moment d’alta activitat per a les companyies aèries. “Així és inevitable que soscavem la confiança” per volar “entre ara i Nadal”, va assegurar O’Leary.

Es tracta d’una època crítica per al sector, no només per volum de negoci, sinó perquè grans mercats emissors de turistes, com el britànic i alemany, comencen a preparar i reservar les seves vacances d’estiu. Les previsions del conseller delegat de Ryanair són pessimiste­s i fins i tot tem que, si la situació a Europa continua empitjoran­t, els Estats Units facin marxa enrere i tornin a restringir els viatges no essencials des del continent.

Els mercats també observen amb atenció l’evolució de la pandèmia i el seu efecte sobre les empreses turístique­s. Després que Àustria anunciés el nou confinamen­t al país la setmana passada, les cotitzades del sector van patir un notable descens.

La introducci­ó de les noves restriccio­ns té una altra derivada important tant per a les aerolínies com per als consumidor­s: la cancel∙lació de vols i la devolució dels diners dels bitllets. La suspensió de milers de viatges durant el 2020 va provocar un important conflicte entre les companyies, els viatgers i les institucio­ns europees pel reintegram­ent dels bitllets, que va portar fins i tot a una investigac­ió de la Comissió Europea i demandes creuades entre agències de viatge i aerolínies.

Ara, en el cas d’Àustria, aquest fantasma torna a sortir, van assenyalar ahir des de l’assessoria legal Reclamador.es. Els afectats, en cas de no tenir asseguranç­a de viatge, poden reclamar el reembors del bitllet al tractar-se d’una cancel∙lació per força major. ●

 ?? PAUL FAITH / AFP ?? Avions de Ryanair, la principal aerolínia d’Europa
PAUL FAITH / AFP Avions de Ryanair, la principal aerolínia d’Europa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain