La Vanguardia (Català-1ª edició)

Noves pistes en el misteri Hoffa

L’FBI excava a Nova Jersey a la recerca del sindicalis­ta desaparegu­t el 1975

- Nova York# Correspons­al

El seu nom forma part de l’imaginari col·lectiu dels Estats Units. Ha arribat l’hora de revelar el seu misteri? La desaparici­ó de Jimmy Hoffa, el juliol del 1975, en un restaurant de la perifèria de Detroit, és un dels assumptes que encoratgen la imaginació dels nord-americans des que se’l va veure per última vegada en companyia de mafiosos. Tenia 62 anys i mai més no se’n va saber res. Era el poderós líder del sindicat de transporti­stes. Se’l va donar per mort passat un temps sense que mai es trobés el parador del seu cos. Però el seu cas forma part de llegendes i del folklore popular, a més de ser material especulati­u de llibres i pel·lícules. Gairebé mig segle després, l’FBI confirma una nova indagació. Els agents federals s’han centrat en un antic abocador de Nova Jersey, on ara s’ubica un camp de beisbol on es juguen les lligues de nens.

Aquest territori es troba a sota del General Pulaski Skyway, pont o “ruta elevada” de gairebé cinc quilòmetre­s que transcorre sobre un cinematogr­àficament evocador erm industrial i maresmes a l’oest de Manhattan, que en alguna ocasió va aparèixer a la sèrie televisiva Els Soprano. abans de la seva defunció, ha estat totalment descartada pels experts, que coincideix­en que és més que improbable aquesta suposició. A Dan Moldea, periodista especialit­zat en l’assumpte, correspon la transmissi­ó de l’última xivatada. Es fonamenta en part en el fet que als arxius de l’agència federal consten diverses pistes que un abocador de Nova Jersey era el destí final del sindicalis­ta. Però, en confessió de Moldea a The New York Times, els agents “no sabien on buscar”.

En aquell estiu del 1975, Hoffa intentava recuperar la senda perduda i havia caigut des de la poltrona del poder. Al líder indestruct­ible, amb enorme influència, el va perdre la seva ambició. Havia acabat a la presó, condemnat el 1967 a tretze anys per manipulaci­ó del jurat, intent de suborn i frau. El 1971 va dimitir del seu càrrec de president del sindicat de camioners a canvi que el president Nixon li commutés la pena. Va sortir lliure el 1972 amb la condició de no tornar a optar a dirigir el Teamster. Però no va resistir la temptació i va intentar recuperar la seva glòria, cosa que no va ser ben vista per la generació de dirigents que el va substituir. Hi ha testimonis als arxius policials en els quals s’assegura que el seu cap tenia un preu.

Poc després de l’estrena de L’irlandès, a Moldea li van presentar Frank Cappola, que recordava el que li va explicar el seu pare i que ell va viure en directe sense entendre-ho. Un matí de l’estiu del 1975 va aparèixer una limusina negra a l’abocador, un terreny propietat de Phil Moscato. Va veure que el seu pare, Moscato i un visitant assenyalav­en cap a una zona. No va saber de què parlaven. Ho va des

El líder sindical va anar a la presó, Nixon el va perdonar, però quan va intentar recuperar la glòria, el seu cap tenia un preu

cobrir el 2008. Ja agonitzant, el pare li va explicar què havia passat, i li va pregar que ho fes saber “en el moment adequat”. Coppola va confiar en Moldea poc abans de morir el març del 2020. El novembre d’aquell any, els radars van detectar formes que es corresponi­en amb bidons al subsòl del que avui és un cinturó verd. Segons aquest testimoni, a Hoffa el van ficar al contenidor sense dignitat: de cap per avall.

 ?? CHATTANOOG­A NEWS-FREE PRESS / AP ??
CHATTANOOG­A NEWS-FREE PRESS / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain