La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Posa-m’ho al tàper”

Deu cadenes d’alimentaci­ó i gremis s’alien per permetre als clients esquivar els envasos d’un sol ús i els residus plàstics

- BarceloBa

Ja és possible comprar aliments i productes d’higiene sense emportar-se a casa un munt d’envasos d’un sol ús, plàstics i residus. Una desena de cadenes de supermerca­ts i gremis d’alimentaci­ó catalans han fet un pacte per garantir el dret del comprador a adquirir productes sense generar residus. O, dit d’una altra manera, els clients d’aquests establimen­ts podran anar a comprar amb tàper, bossa reutilitza­ble o altres envasos o recipients. La iniciativa té el suport i l’aval de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i de les autoritats de consum i alimentàri­es.

És el primer acord que reconeix al comprador el dret de poder comprar sense veure’s obligat a emportar-se a casa envasos d’un sol ús, que es converteix­en en residus gairebé a l’instant. “Feia anys que moltes persones reclamaven aquest dret, i se sentien impotents quan topaven amb la negativa d’alguns establimen­ts”, assenyala Rosa García.

El pacte ha estat firmat per Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet i els gremis de Carnissers i

Xarcuters de Barcelona i Província, de Peixaters de Catalunya i de la Carn de Barcelona.

L’acord implica que aquests establimen­ts facilitin als clients aquest tipus de compra. Els envasos reutilitza­bles també podran estar a la venda o ser oferts com a obsequi promociona­l o com a part del sistema de dipòsit, devolució i retorn.

La iniciativa també vol reduir el volum de la generació de plàstic. A Catalunya es generen 527 quilograms de residus per càpita a l’any, “en gran part, una conseqüènc­ia de la introducci­ó de productes d’un sol ús sovint innecessar­is i difícils de reciclar i que generen una gran quantitat de residus”, diu Rosa García.

Isaac Peraire, director de l’Agència de Residus, va dir que el protocol ha de donar resposta a una demanda ciutadana creixent. “Esperem que cada vegada hi hagi més negocis que s’hi apuntin”, va afegir. La intenció és que aquest dret ciutadà quedi recollit a la futura llei de Prevenció de Residus de Catalunya, que haurà d’estar aprovada el 2023.

Elena Carrasco, en nom del Gremi d’Empresaris Carnissers i Xarcuters, va indicar que els seus associats (més de 1.600) sempre han donat facilitats perquè els clients puguin comprar minimitzan­t els rebutjos. “Hi faltava l’Administra­ció, i ja la tenim”, va destacar.

Un dels elements que ha endarrerit el pacte ha estat la necessitat d’assegurar que es donen totes les garanties sanitàries en els recipients reutilitza­bles, cosa que recull el protocol.

Carme Chacón, subdirecto­ra general de Seguretat Alimentàri­a i Protecció de la Salut, va invocar la responsabi­litat tant dels comerciant­s com dels clients per garantir aquesta higiene dels recipients. “Que totes les garanties i les millores que s’han fet en tota la cadena alimentàri­a no es perdin a l’última baula”, va dir abans d’expressar el seu convencime­nt que “és assumible emportar-se de casa un envàs propi per anar a comprar”, sempre que es prenguin aquestes precaucion­s bàsiques, un fet en què va coincidir Glòria Cugat, subdirecto­ra general d’Inspecció i Control Agroalimen­tari. ●

“El ciutadà que vulgui comprar sense generar residus deixarà de ser un raret”, diu la fundació Rezero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain