La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cada vegada més Netflix i menys Hollywood

Els Estats Units es mostren cada vegada més com una societat vençuda per la violència i la desconfian­ça mútua, en què les idees del vell Sud han modelat la cultura política de la dreta

- Ramon Aymerich

Aquesta és una història de violència. El 25 d’agost del 2020, Kyle Rittenhous­e, de 17 anys, va viatjar 30 quilòmetre­s fins a Kenosha armat amb un equip de supervivèn­cia i un fusell semiautomà­tic militar AR-15. Jove d’ordre, es va posar a disposició de la policia d’aquesta ciutat de Wisconsin durant els aldarulls per les manifestac­ions antiracist­es (feia només uns dies, la policia havia matat d’uns quants trets un ciutadà negre). Hores després d’arribar a Kenosha, Kyle va disparar i va matar dos manifestan­ts i va ferir un tercer. Tots tres eren blancs. Divendres passat, un jurat va absoldre el jove pistoler amb l’argument que havia actuat en defensa pròpia. Kyle Rittenhous­e va plorar emocionat i es va descompond­re a l’escoltar la sentència.

La lliçó de Kenosha és desmoralit­zadora. Però no desencaixa en el guió sobre la guerra racial als Estats Units. Una part de la població de Wisconsin pensa que si Rittenhous­e hagués estat negre, seria ara mateix a la presó amb una llarga condemna. L’altra meitat considera que és un bon noi, un símbol del dret a l’ús de les armes per sobreviure en un país acostumat a una violència inusual en altres societats occidental­s.

Hollywood ha estat durant un segle la fàbrica que ha construït la imatge dels Estats Units. Un director com Steven Spielberg és qui millor ho ha expressat. A Salvem el Soldat Ryan, ambientada en el desembarca­ment americà a Normandia el 1944, un grup de soldats arrisquen la seva vida pera tornar un company a casa. Les escenes de guerra són cruentes i salvatges. Però la pel·lícula transmet un missatge d’esperança. Hi ha l’infern, però també la bona gent, que obra motivada per sentiments generosos, l’ideal americà. A Hollywood han treballat escriptors realistes, de Raymond Chandler a Dennis Lehane. Però mai Amèrica no va semblar tan fosca com en la ficció actual. Com a Netflix.

Hi ha un debat entre cinèfils sobre si és millor Hollywood o Netflix. És una discussió que té a veure amb el futur del cinema, la distribuci­ó, la tecnologia i el finançamen­t de les pel·lícules. En qualsevol cas, l’Amèrica de Netflix és més fosca que la que va sortir dels estudis california­ns. Segurament perquè ens entra a casa sense demanar permís. No cal anar a una sala per pròpia elecció. La plataforma finança projectes que no haurien vist la llum a Hollywood. Netflix no selecciona ni tamisa com feia Hollywood. A Netflix hi ha de tot. Històries de bons sentiments, però també pel·lícules de zombis, cases encantades, psicòpates, assassins en sèrie i gent turmentada que odia. Per què parlar de Netflix? Perquè l’Amèrica real, la de la guerra racial, s’assembla cada vegada més a la de Netflix.

S’ha personific­at en Donald Trump l’Amèrica dels sentiments ambigus, la que ha perdut la confiança en les solucions col·lectives i que desconfia del veí. Però la persistènc­ia de l’animositat racial i l’augment de les vendes d’armes d’assalt entre una minoria blanca molt escorada a la dreta, obliga a pensar si els Estats Units són una anomalia. Si en realitat sempre van ser així i no ens ho van explicar. O si s’han tornat més violents.

Una de les narratives amb més èxit per explicar els canvis que han alimentat aquesta deriva és l’anomenat “Efecte Xina” d’economiste­s com David Autor. És a dir, la marxa a Àsia d’una part de les fàbriques manufactur­eres i la pèrdua de milers de llocs de treball raonableme­nt ben pagats per a blancs entre el 1990 i el 2015. La pèrdua de la feina i del vincle laboral explicaria també la caiguda d’una part d’ells en la marginació, la violència i les drogues (definides com a epidèmia per Anne Case i Angus Deaton al llibre Muertes por Desesperac­ión).

Ara, un grup d’historiado­rs acaba de publicar un estudi (L’Altra gran Migració: els blancs del Sud i la Nova Dreta; Ferrara, Pearson, Bazzi, Testa i Fiszbein) que complement­a aquestes hipòtesis. Segons ells, els canvis polítics i culturals provocats per l’emigració de milions de blancs del Sud cap als estats del Nord i de l’Oest ajudarien a explicar la transforma­ció de la dreta americana, de què sembla haver-se esborrat la divisió tradiciona­l entre Nord i Sud.

Van ser milions els que van emigrar cap als estats del Nord i de l’Oest entre els anys 1900 i 1940. Es van endur el gust per la música country i les barbacoes. Però

Hollywood va difondre l’Amèrica dels bons sentiments; amb Netflix s’ha tornat més fosca

Van ser milions els que es van endur amb ells el country, la barbacoa i l’animositat racial

també una cultura d’animositat racial (són partidaris de la segregació), un conservado­risme cultural i polític que es va difondre a través de les esglésies baptistes evangèliqu­es, que van iniciar la seva expansió al nord cap al 1940, i els canals de ràdio locals. Aquell mateix any la població que tenia el seu origen al Sud era d’un 3% a la majoria d’estats, suficient per pertorbar la marxa de la política local.

Als anys 60, aquells blancs van començar a abandonar el Partit Demòcrata i les seves esglésies es van interessar per la política (contra l’educació sexual a les escoles). El 1968 van donar suport a la candidatur­a a la presidènci­a del nacionalis­ta blanc George Wallace. Les seves idees van desplaçar les de la dreta moderada tradiciona­l i van ser claus en la victòria de Donald Trump el 2017. El 1970 un 20% dels nascuts al Sud vivien fora dels estats de l’antiga Confederac­ió. Sense ells no s’explica l’onada de vots republican­s en estats de tradició demòcrata com Wisconsin, Michigan o Pennsylvan­ia.

Aquesta setmana han aclamat Kyle Rittenhous­e, que s’ha passejat com un heroi per la cadena Fox i altres mitjans per explicar com se sent. Exactament com en una sèrie de Netflix.

 ?? POOL NEW / REUTERS ?? Kyle Rittenhous­e en un moment del judici de Kenosha
POOL NEW / REUTERS Kyle Rittenhous­e en un moment del judici de Kenosha
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain