La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina i Rússia s’uneixen contra Biden perquè els exclou de la cimera

La ‘cimera virtual per la democràcia’ sí que té Taiwan com a país convidat

- FERNANDO GARCÍA

Primer van protestar cada un per la seva banda i ara, en un acte significat­iu, ho fan a duo. Vladímir Putin i Xi Jinping mostren la seva coincidènc­ia en la indignació respecte a la cimera virtual per la democràcia a què Joe Biden acaba de convidar 110 països, entre els quals no hi ha la Xina però sí Taiwan, i no hi ha Rússia però sí Ucraïna.

Els governs de les dues potències menyspread­es van unir les seves veus contra la reunió a través d’una tribuna conjunta dels seus ambaixador­s als Estats Units, el rus Anatoli Antónov i el xinès Qin Gang, L’escrit es va publicar divendres a la revista conservado­ra The National Interest.

La cimera de Biden és vista per les dues capitals com una mostra de la desimboltu­ra amb què Washington s’apropia de la potestat de decidir “quins països són democràtic­s i quins no són escollits per a aquest estatus”: un fruit evident de “la seva mentalitat de guerra freda”, diuen els dos ambaixador­s.

La trobada virtual, convocada des del Departamen­t d’Estat per als dies 9 i 10 de desembre, “avivarà la confrontac­ió ideològica” i propiciarà “una ruptura al món” perquè crearà “noves línies divisòries”, afegeixen els dos representa­nts diplomàtic­s. I assenyalen que aquesta tendència a la divisió “contradiu el desenvolup­ament del món modern”, cosa que fa que “la Xina i Rússia rebutgin fermament aquest moviment”.

La promoció de la democràcia mitjançant una gran trobada internacio­nal forma part del programa polític de Biden. Des d’un primer moment, el mandatari va subratllar el seu paper de líder i gendarme dels països democràtic­s, mentre que va situar Pequín i Moscou com a grans adversaris a combatre. El president va destacar aquestes prioritats quan va fixar en els “desafiamen­ts” de la Xina i Rússia les prioritats de la seva estratègia internacio­nal arran de la retirada de l’Afganistan: una sortida que va marcar el que va definir com “el final d’una era” de llargues ocupacions militars per mirar de modelar països difícils o impossible­s de modelar.

El Departamen­t d’Estat va publicar dimecres la llista de països convidats. I la inclusió de Taiwan va donar lloc a una immediata i enfurismad­a, tot i que previsible, reacció de Pequín. Per a l’Executiu de Xi Jinping, la convocatòr­ia demostrava “que l’anomenada democràcia és només un pretext i una eina per perseguir objectius geopolític­s, reprimir altres països, dividir el món, servir els propis interessos i mantenir l’hegemonia al món”, va dir el portaveu del ministeri xinès d’Exteriors, Zhao Lijian. Feia una setmana que Biden havia fet una videoconfe­rència amb Xi en què els bons desitjos es van acabar quan el líder oriental va fer algunes advertènci­es sobre Taiwan: Pequín prendrà “mesures contundent­s” si les forces secessioni­stes taiwaneses “traspassen les línies vermelles”. I Washington no els hi hauria de donar suport, perquè “qui juga amb foc es crema”, va dir Xi.

Biden també ha exclòs Turquia, tot i que és un membre destacat de l’OTAN. També ha deixat fora Hongria, però ha convidat Polònia i altres nacions amb uns ideals democràtic­s dubtosos, com l’Índia, les Filipines, Sèrbia o el Brasil. Els països del sud exclosos són Cuba, Veneçuela, Nicaragua, Bolívia, El Salvador, Guatemala i Hondures. ●

La cimera és “fruit de la mentalitat de guerra freda de Washington i avivarà els conflictes”, avisen Pequín i Moscou

La convocatòr­ia exclou Turquia però inclou el Brasil, deixa fora Hongria però no Polònia

 ?? MIKHAI  SVET OV / GETTY ?? Vladímir Putin i Xi Jinping en una trobada bilateral celebrada a Brasília el novembre del 2019
MIKHAI SVET OV / GETTY Vladímir Putin i Xi Jinping en una trobada bilateral celebrada a Brasília el novembre del 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain