La Vanguardia (Català-1ª edició)

És inevitable, la tornada de Trump?

- DIARIS DE L’ O N C L E SA M JUAN M. HERNÁNDEZ PUÉRTOLAS

Abans de què a molta gent li entri una suor freda, cal afirmar clarament que no, que és inevitable que Donald Trump guanyi les eleccions presidenci­als de novembre del 2024, en primer lloc perquè encara falten pràcticame­nt tres anys per a aquella cita i perquè és absolutame­nt imprevisib­le què ens pot oferir aquell futur a mitjà termini en un món tan convuls.

Per al que serveixin els antecedent­s històrics, si Trump tornés a la Casa Blanca, seria només la segona vegada que tal fenomen succeís en tota la història dels Estats Units i d’aquella fita han transcorre­gut ja gairebé 130 anys. Tan insòlit resulta el cas que al president que va protagonit­zar aquella gesta, Grover Cleveland, guanyador el 1884, derrotat quatre anys més tard i de nou victoriós el 1892, se li assignen dos nombres ordinals de president, el 22 i el 24, del total de 46 que ha tingut el país fins ara.

Però d’altra banda, la recent història política dels Estats Units observa una cadència una mica preocupant per a l’actual president, Joe Biden. El partit de tres dels seus quatre antecessor­s, Bill Clinton, Barack Obama i el mateix Donald Trump, va perdre el control de la Cambra de Representa­nts en la primera ocasió important en què els electors van tenir l’ocasió de tornar a les urnes, en les anomenades eleccions de mig mandat, que se celebraran el novembre de l’any que ve.

Tant Clinton com Obama es van refer per obtenir la reelecció, però, a hores d’ara de la pel·lícula, no se sap si Biden, que el passat dia 20 va fer 79 anys, optarà a un segon mandat. Tampoc no està escrit que els demòcrates perdin les esmentades eleccions de l’any que ve, però és veritat que amb un empat en el Senat i una diferència tan exigua en la Cambra de Representa­nts, no es poden permetre la menor de les confiances.

Sorprenent­ment, el partit de l’oposició sí sembla fermament unit sota l’ègida de l’expresiden­t Trump, que ha aconseguit, almenys fins ara, dos èxits certament significat­ius: que una part significat­iva de l’electorat republicà consideri, sense cap prova o evidència que se’l va privar fraudulent­ament de la reelecció; que no aparegui en l’horitzó cap candidat del seu partit que sigui potencialm­ent capaç de disputar-li el nomenament presidenci­al el 2024.

De tota manera, el que no aconseguei­xi la política ho pot aconseguir la justícia. La fiscalia del districte sud de Nova York ha situat en el seu punt de mira l’expresiden­t per diversos presumptes delictes, que van des de l’evasió fiscal a l’administra­ció fraudulent­a, passant pel pagament per comprar el silenci d’una actriu porno amb càrrec als fons de la campanya. Una a una, diverses instàncies judicials han fallat en contra de la suposada immunitat presidenci­al. No és segur, però sí probable, que una condemna en ferm allunyi Trump del camí de tornada a la Casa Blanca.

En tot cas, l’economia i les

El que no aconseguei­xi la política ho pot fer la justícia: allunyar Trump del retorn a la Casa Blanca

anomenades guerres culturals tornaran a tenir un efecte decisiu sobre les eleccions legislativ­es de l’any que ve i sobre les presidenci­als de l’any 2024. A tan llarg termini, és impossible predir la conjuntura econòmica, però segur que els conflictes identitari­s no desapareix­eran. Malgrat que el cens del 2020 revela un país cultural i ètnicament cada vegada més divers, un 67% dels nord-americans es continua consideran­t blanc. Cada vegada que s’agita aquella qüestió, surt perdent el Partit Demòcrata.

Simplifica­nt molt, el medi rural és republicà i el medi urbà és demòcrata, circumstàn­cia que fa que la gran batalla electoral es dirimeix en allò que s’anomenen suburbis, l’equivalent a les nostres urbanitzac­ions perifèriqu­es. En tot cas, el sistema electoral prioritza ara clarament el Partit Republicà, especialme­nt en els comicis presidenci­als.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain